Krem bawarski z biszkoptem, musem truskawkowym i galaretką z białego wina to pyszne, lekkie, orzeźwiające i pięknie prezentujące się ciasto na specjalne okazje. Chociaż umówmy się, specjalne powody, żeby zrobić coś dobrego, nie są zawsze potrzebne. 😉 Pachnący wanilią krem bawarski to poważny konkurent panna cotty. Smakowo dość podobny, jednak dzięki kremówce jest puszysty i lekki jak chmurka. Jego smak podkreśla galaretka z białego wina, a zdobią pyszniące się czerwienią truskawki. Biszkopt do ciasta proponuję upiec w nieco mniejszej tortownicy, dzięki czemu można osiągnąć fajny i niebanalny efekt geometryczny. Jednak jeśli nie chce się Wam kombinować, sprawę można znacznie uprościć i przygotować tradycyjne warstwy. Wszystko zależy od Waszych chęci oraz wyobraźni, bo niezależnie od formy ciasto na pewno będzie pyszne. Dodatkowo w upalne dni można pominąć etap pieczenia biszkoptu i przygotować sam krem bawarski z musem truskawkowym i galaretką. Taki deser można przygotować zarówno w tortownicy, jak i w szklankach.
SKŁADNIKI
- 1 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe (na 500 ml wody każda)
- 250 ml wrzątku
Krem bawarski (z tego przepisu):
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki żelatyny
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 ml słodkiego białego wina (np. muscatu)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukieru (opcjonalnie)
- dodatkowo kilka truskawek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt
- Upiecz biszkopt z 3 jajek z przepisu na biszkopt idealny. Możesz upiec go w tortownicy o średnicy 20 cm, jak u mnie i umieścić go w środku ciasta lub w dużej tortownicy o średnicy 26 cm na całą blachę.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź i przełóż do dużej formy o średnicy 26 cm. Możesz go dodatkowo nasączyć.
Mus truskawkowy
- Truskawki umyj i obierz. Zmiksuj na blenderem na purée.
- Galaretki rozpuść we wrzątku i wymieszaj z truskawkowym purée. Wstaw do lodówki na około 30 minut. Gdy mus zacznie tężeć, wylej go na upieczony i wystudzony biszkopt.
- Ciasto wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby mus stężał.
Krem bawarski
- Żółtka ubij z cukrem trzepaczką na biały puch. Mleko zagotuj z przekrojoną na pół laską wanilii (należy wybrać najpierw ziarenka, które również dodajemy). Po zagotowaniu laskę wanilii wyjmij.
- Kolejno do żółtek wlewaj bardzo powoli gorące mleko, cały czas szybko mieszając trzepaczką. Należy uważać, by masa się nie zważyła.
- Odlej pół szklanki mleczno-jajecznego płynu i rozprowadź w nim żelatynę. Resztę przelej do metalowej miski lub rondelka i wstaw do kąpieli wodnej (miska nad gotującą się wodą).
- Płyn cały czas mieszaj, wlewając powoli żelatynę. Całość gotuj przez około 8 minut, cały czas ubijając trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Następnie masę szybko schłodź w misce z zimną wodą i najlepiej lodem. Mieszaj co jakiś czas, by nie utworzył się kożuch.
- Po schłodzeniu wstaw krem na moment do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem, następnie na małych obrotach stopniowo dodawaj schłodzoną masę. Gotowy krem bawarski przelej na stężały mus truskawkowy. Ciasto wstaw do lodówki na około 3 h.
Galaretka z białego wina
- Wino przelej do rondelka, zagotuj i rozpuść w nim cukier, jeśli korzystasz.
- Do żelatyny dodaj 2 łyżki zimnej wody i wymieszaj, aby napęczniała. Następnie rozprowadź ją w gorącym winie.
- Wino odstaw do wystudzenia, a następnie wylej na stężały krem bawarski.
- Na wierchu ułóż plasterki truskawek i wstaw do lodówki do stężenia (ciasto powinno spędzić w lodówce łącznie minimum 8 godzin).
*Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na Kwestii Smaku.
6 komentarzy
Zapraszam do udziału w konkursie:
http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
A masz jakiś przepis na fajny sprawdzony krem do tortu, ale bez surowych jajek? Te 30 stopni za oknem i surowe żółtka mnie nie przekonują. Pozdrawiam! M.
Akurat w tym kremie żółtek bym się nie obawiał; zalewa się je gorącym mlekiem, a następnie gotuje w kąpieli wodnej, więc według mnie jest to bezpieczne. Jeżeli jednak się obawiasz to w tym cieście proponuję zastąpić krem bawarski tradycyjną panna cottą, smakowo jest bardzo podobna, tylko nie jest taka puszysta. Zaś jeśli chodzi o inne kremy to moje ulubione to: krem z mascarpone i kremówki (taki jak w przepisie na tort tiramisu: http://www.food2.pl/2014/02/tort-tiramisu.html), czy krem maślany z serkiem Philadelphia (z przepisu na tort porzeczkowy: http://www.food2.pl/2014/04/tort-porzeczkowy.html). Krem z kremówką można zrobić, dodając łyżkę żelatyny, wtedy będzie sztywny. Fajne są też kremy zrobione z musu owocowego i kremówki lub mascarpone z dodatkiem żelatyny. Na 1 kg owoców daję 500 ml ubitej kremówki i mieszam z 3-4 łyżkami żelatyny.
Dziękuję! Ten krem z owocami to faktycznie super pomysł! Wykorzystam na truskawkach. Dziękuje! M.
Zupełnie wyjątkowe ciasto,musiało smakować rewelacyjnie 🙂
Dziękuję. Tak, wszyscy szybko zjedli, więc chyba smakowało 😀