Minimalistyczna pizza bianca na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A na niej pyszne dodatki: zielone szparagi, włoska szynka parmeńska, parmezan, rozmaryn oraz kremowy sos z szalotek i mascarpone. Nie jest to klasyczna rzymska pizza bianca, a raczej moja swobodna interpretacja w sezonowej odsłonie. Jednak to, co jest dla niej charakterystyczne, to ciasto z dużą ilością wody, dzięki czemu po upieczeniu ma nadal jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej szukać sosu pomidorowego, wystarczy tylko odrobina oliwy z oliwek lub tak jak u mnie — pysznego śmietanowego sosu. Z tego przepisu upieczecie 8 małych placków lub 4 duże. Możecie potraktować go jako pomysł na przekąskę albo jako drugie danie dla czterech głodnych osób. Pizza bianca ze szparagami jest naprawdę wspaniała i podczas sezonu grzechem byłoby jej nie spróbować.
SKŁADNIKI
Ciasto na pizzę:
- 500 g dobrej mąki pszennej
- 7 g drożdży instant (1 saszetka)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250-300 ml letniej wody
Sos śmietanowy:
- 200 g mascarpone
- 100 ml śmietany 30%
- 4 szalotki
- chlust oliwy z oliwek
- świeżo mielony biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- sól
- pęczek zielonych szparagów
- 150 g szynki parmeńskiej
- 100 g otartego parmezanu
- świeży rozmaryn
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na pizzę
- Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, drożdżami i oliwą. Wlewaj powoli letnią wodę i zacznij zagniatać ciasto na stolnicy uprzednio wysypanej mąką przez 5-10 minut aż przestanie być klejące i stanie się elastyczne.
- Z ciasta uformuj kulę, posmaruj je oliwą, wstaw do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel je na 8 porcji.
Sos śmietanowy
- Szalotki pokrój w kostkę i podsmaż przez moment na rozgrzanej oliwie z oliwek.
- Wlej śmietanę oraz dodaj mascarpone. Podgrzewaj, aż powstanie gęsty kremowy sos.
- Sos przypraw solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem do smaku.
Przygotowanie pizzy
- Szparagom odkrój końcówki i obierz, jeśli trzeba. Wrzuć je na osolony wrzątek na 2-3 minuty. Gdy będą al dente, wystudź je w zimnej wodzie. Osusz i poprzekrawaj wzdłuż na pół.
- Piekarnik wraz z blachą nagrzej do maksymalnej temperatury (u mnie 280°C).
- Kulki ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na dyski o średnicy ok. 24 cm.
- Każdą pizzę posmaruj sosem śmietanowym i ułóż po 3-4 szparagi. Całość posyp posiekanym rozmarynem oraz otartym parmezanem.
- Pizze układaj na rozgrzanej blasze i piecz 5-8 minut, aż zarumieni się od spodu.
- Gotowe pizze podawaj z poszarpaną szynką parmeńską.