1,8K
Na straganach powoli zaczynają się pojawiać truskawki i nie mogąc się im oprzeć postanowiłem wykorzystać je do sałatki. Połączenie słodkich mandarynek w syropie z młodymi liśćmi szpinaku i orzechami (w tej roli dzisiaj nerkowce) jest jednym z moich ulubionych, więc uzupełniłem je o wspomniane owoce oraz ciecierzycę. Do tego przyrządziłem dressing z tahini w roli głównej, do którego zainspirował mnie wpis Marty na Jadłonomii. Sos jest doskonały i z powodzeniem można go wykorzystać do innych dań. To jak, piszecie się na taką sałatkę ze szpinakiem? 🙂
SKŁADNIKI
Sałatka:
- 4 garści młodych liści szpinaku
- puszka mandarynek w syropie
- kilka dużych truskawek
- garść orzechów nerkowca
- ½ puszki ciecierzycy
Dressing z tahini:
- 3 łyżki pasty tahini
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 6 łyżek syropu pozostałego po odsączeniu mandarynek (można zastąpić wodą)
- sól morska
- biały pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Szpinak ułóż na talerzu. Ułóż nań pokrojone truskawki, kawałki mandarynek, ciecierzycę i podprażone na suchej patelni orzechy nerkowca.
- Wszystkie składniki na dressing zmiksuj blenderem na gładki sos o konsystencji śmietany. (Syrop polecam dodawać powoli, kontrolując konsystencję dressingu.) Dopraw go pod koniec solą i pieprzem do smaku.
- Gotowym dressingiem polej sałatkę przed podaniem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
4 komentarze
świetny pomysł na sałatkę – nie wpadłabym na to by połączyć jeszcze smak z czosnkiem!
To był właśnie eksperyment, lecz bardzo udany – sezam i czosnek wszystko ze sobą świetnie scala 🙂
ale pyszności, mniam 🙂
wszystkie składniki ktore lubię.
Niezmiernie mnie to cieszy 🙂