Chłodnik z awokado i ogórka sprawdzi się idealnie na gorące dni. Ma przyjemny orzeźwiający smak i jest bardzo pożywny. Proponuję podać go z delikatną piankę z mleka skondensowanego oraz mięty. Świetnie smakuje również z bagietką lub grzanką. To taka fajna alternatywa dla polskich chłodników. Smak zupy zaostrzyłem szalotką, czosnkiem, imbirem oraz miętą. Dzięki temu smakuje naprawdę doskonale! 😉
SKŁADNIKI
- 2-3 dojrzałe owoce awokado
- 4 zielone ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
- 3 szalotki lub 1 mała cebula
- 1 l maślanki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka listów świeżej mięty
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 zielona papryczka chili
- 150 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego)
- garść listków świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE
Chłodnik
- Ogórki zetrzyj na średnich oczkach, dodaj odrobinę soli i wymieszaj. Odstaw na kwadrans, a następnie odciśnij nadmiar wody.
- Wydrąż miąższ z awokado i wrzuć do kielicha blendera.
- Dodaj oliwę, miętę, imbir, czosnek, szalotki oraz papryczkę. Zmiksuj dokładnie, a następnie wlej maślankę i wymieszaj do połączenia składników.
- Ogórki dodaj do chłodnika i całość wymieszaj. Chłodnik dopraw solą do smaku, a następnie wstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut do schłodzenia.
Miętowa pianka
- Przed samym podaniem miętę drobno posiekaj, a następnie zmiksuj blenderem lub miksereze skondensowanym mlekiem na piankę.
- Chłodnik przelej do talerzy i nałóż po dwie łyżki pianki.
4 komentarze
wygląda apetycznie:)
Dziękuję 🙂
W środku zimy zatęskniłam za upałami, których z zasady nie cierpię. A to dlatego, że mogłabym wtedy w pełni docenić ochładzające właściwości tej bardzo interesującej zupy!
Och tak, ja też czekam na lato by móc wcinać takie zupy na co dzień 🙂