Pogoda nas cały czas rozpieszcza, więc mamy coraz więcej okazji by spędzać czas na zewnątrz i grillować. Dlatego też pragnę Wam dziś przedstawić przepis na pysznego letniego łososia inspirowanego indyjskimi smakami – curry i owocową salsą z mango i truskawek. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Wszystkie składniki można przygotować zawczasu, a później pozostaje nam tylko zapalić ogień i grillować rybę. Idealne na jeden z tych ciepłych czerwcowych weekendów, kiedy szkoda czasu na siedzenie w kuchni i można cieszyć się latem.
- 4 kawałki świeżego łososia norweskiego (około 600 g)
- żółtą pastę curry*
- sok z połówki cytryny
- sól morską
- 1 mango, pokrojone w kostkę
- pół szklanki truskawek, pokrojonych na ćwiartki
- 2-3 szalotki, drobno posiekane
- 1 łyżeczka ziaren kolendry, utłuczonych w moździerzu
- 1 łyżeczka świeżego imbiru, otartego
- 1 łyżka miodu
- sok z 1 limonki
- 200 g kaszy kuskus
- 1 szklanka warzywnego bulionu z dodatkiem szafranu
- sok z 1 cytryny
- 2 garści posiekanej mięty
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sól, pieprz
2 komentarze
Cudnie podajesz te dania i połączenia smaków nieziemskie 😉
Dziękuję, bardzo miło mi to słyszeć. 🙂