Doskonały kokosowy Tort Rafaello, przypominający w smaku słynne praliny. Puszysty biszkopt nasączony ulubionym likierem (świetnie sprawdzi się Amaretto lub Malibu), pyszny krem na bazie śmietany kremówki z serem mascarpone, śmietanką kokosową, białą czekoladą i wiórkami kokosowymi oraz płatki migdałów. Całość wieńczą słodkie kuleczki Rafaello. Zdecydowanie nie można się jemu oprzeć! W dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu, co może być jeszcze większą pokusą, żeby go upiec! Jeśli uwielbiacie słodkości z kokosem w roli głównej, to ten Tort Rafaello jest na pewno idealny dla Was.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- biszkopt z 5 jajek z przepisu na biszkopt idealny
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 250 ml śmietanki kokosowej*
- 250 g sera mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 150 g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
- 150 ml amaretto, malibu albo likieru kokosowego
- wiórki kokosowe do posypania
- płatki migdałów do obłożenia
- praliny Rafaello do dekoracji (8-12 sztuk)
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt
- Upiecz biszkopt z przepisu na biszkopt idealny. Dla formy o średnicy 20-23 cm należy przygotować biszkopt z 5 jajek.
- Po upieczeniu biszkopt przekrój na 3 równe blaty.
Krem kokosowy
- W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę i odstaw ją do przestudzenia.
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Do masy dodawaj stopniowo mascarpone, cały czas ubijając. Następnie powoli dodawaj zimną śmietankę kokosową, miksując już na mniejszych obrotach.
- Do ubitej masy, wlej przestudzoną czekoladę i szybko wymieszaj z kremem. Następnie dodaj cukier puder do smaku i zmiksuj delikatnie do połączenia.
- Odłóż kilka łyżek kremu do miseczki (na wierzch oraz boki tortu), a resztę wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
Przygotowanie tortu
- Na paterze ułóż pierwszy blat biszkoptu.
- Nasącz go ⅓ amaretto, malibu lub likieru kokosowego, a następnie wyłóż połowę kremu i wyrównaj. Analogicznie postąp z drugim blatem. Trzeci blat nasącz alkoholem.
- Wierzch oraz boki ciasta posmaruj odłożonym kremem (bez wiórek kokosowych) i wyrównaj szpatułką.
- Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi, zaś boki płatkami migdałów.
- Tort udekoruj pralinami Rafaello i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
UWAGI
*Śmietankę kokosową uzyskasz poprzez schłodzenie przez noc puszki z mlekiem kokosowym i zebraniu z wierzchu śmietanki.
* Inspiracja: Moje Wypieki.
10 komentarzy
O to coś dla mnie musi być pyszny 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Niezwykle elegancki 🙂
Miło to słyszeć 🙂
Wow, wygląda naprawdę obłędnie <3
Dziękuję 🙂
Puszysty, piękny i taki niewinny jest Twój tort.
Dziękuję bardzo za miłe słowa 😉
P.S. Swą niewinność traci po pierwszym kęsie 🙂
Uwielbiam Rafaello i sama bym zjadła chyba z pół takiego tortu nie patrząc na kalorie 🙂 Masz talent!
Ja też! To chyba najlepsze sklepowe czekoladki 😀 Bardzo dziękuję 😉