To jest jeden z moich ulubionych tortów i bardzo często gości u mnie w domu. Klasyczny kakaowy biszkopt, delikatny czekoladowy krem z mascarpone i mnóstwo truskawek. Bardzo prosty w wykonaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Idealny na każdą okazję. Czy można mu się oprzeć? Ja nie mogę, już pisząc przepis, biegnę po następny kawałek. 🙂
- 10 jajek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 40 g kakao
- szczypta soli
Krem czekoladowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 500 g mascarpone
- 200 g czekolady gorzkiej, minimum 70% kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 kg truskawek, pokrojonych w plastry (zostawić kilka w całości do dekoracji)
- 200 g ciastek owsianych z czekoladą typu digestive, pokruszonych
- poncz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia)
- opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatki
Przygotowanie:
10 komentarzy
Świetny tort i z truskawkami mniam 😉
Dziękuję 😉
Tort ciekawy, choć nie lubię takich połączeń kolorystycznych 🙂 Ale to nie kolory są najważniejsze, tylko smak! 😀
Kolory też ważne, ale istotne, że podobał się osobie dla której był pieczony 🙂 A smak jak najbardziej godny polecenia 🙂
Ho ho, ale torcicho! ^^
A jakże, jak szaleć, to szaleć 😀
Wow, fantastycznie wygląda <3 Jestem nim oczarowana 🙂
Dziękuję pięknie! 🙂
prześliczny 🙂 i musiał być przesmaczny 🙂
Dziękuję! 😉