Jagodzianki

niedziela, 6 lipca 2014

Czy możecie wyobrazić sobie lato bez jagodzianek? Ja nie mogę. Są przecież takie pyszne, pełne leśnych jagód, delikatne i puszyste. Obowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe - wyciągnięte prosto z pieca. Nie można im się oprzeć...


Składniki na zaczyn (18 sztuk):

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

Z podanych wyżej składników przygotować zaczyn i odstawić na 10-20 minut w ciepłe miejsce. 


Składniki na ciasto:
  • 750 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 140 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli

Do mąki dodać sól, wsypać cukier, wbić jajka, wlać masło, mleko oraz zaczyn. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. W razie potrzeby wlać więcej mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Nadzienie:
  • 500 g jagód
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 6 łyżek cukru

Jagody umyć, osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i tartą bułką.

Kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki

Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Lekko ją schłodzić.



Przygotowanie:

Ciasto podzielić na 18 równych części. Każdy kawałek rozwałkować, formując okrąg. Na środek kłaść 2 łyżki jagód, a następnie skleić brzegi jak na pierogi. Dłonią uformować bułeczki i układać je sklejonymi brzegami do dołu na blasze pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Każdą bułkę posmarować żółtkiem rozbełtanym z 2 łyżkami mleka, a następnie posypać kruszonką. Piec 20-25 minut aż bułeczki ładnie się zarumienią.


Słodkie jagodowe lato

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

14 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Nie dziękuj tylko się podziel ;P

      Usuń
    2. Jak tylko upiekę następną partię, to zapraszam. Te niestety za szybko (ku mojej rozpaczy) się rozeszły :D

      Usuń
  2. o własnie a ja się zastanawiałam co zrobić z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagodzianki to absolutny must bake o tej porze roku! :) A Twoje wyglądają cudownie! Z dużą ilością jagód - takie są najlepsze ;)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, idealnie to określiłaś :)
      Dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam ;)

      Usuń
  4. bardzo lubię jagodzianki
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobione tylko ze z jablkami prazonymi bo jagód o tej porze roku nie ma :( wyprobowalam tez pożera na chinke drozdzowa z powidlami. Przepis na te ciasta drożdżowe jest idealny. Jedynie chalka mi nie wyszła :( ciasto wyszło twarde jak kamień i nie wyroslo... jaki typ maki dajesz do chalki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczę, nie wiem dlaczego. Ale dostaję różne sprzeczne opinie odnośnie przepisu na chałkę. Będę musiał go powtórzyć i sprawdzić ponownie, bo już dawno nie robiłem, a trochę mnie niepokoi, że niektórym ona nie wychodzi jak należy. Zwykle daję klasyczną pszenną typu 450 lub 500.

      Usuń
    2. To poczekam az wyprobujesz ponownie i dasz znac czy wszystko ok z tym przepisem ;) bo inne podane receptury sa genialne. Juz dawno nie znalazlam bloga na ktorym jest tylko na prawde dobrych przepisow z ktorych moze skorzystac w domu amator gotowania/pieczenia i wszystko wychodzi ;)

      Usuń
    3. Jasne, dam wtedy znać. Sądzę, że dość szybko, bo czuję się zaniepokojony i też zależy mi na tym, by przepisy się udawały. ;) I bardzo miło mi to czytać. zrobię wszystko, aby ta chałka nie była plamą na moim honorze! ;)

      Usuń