Pomysł na tę fantastyczną sałatkę z bobu i kaszy gryczanej nalazłem na blogu Whipped Cream. Tak bardzo mi się spodobała, że obecnie bardzo często u mnie gości. Połączenie bobu, daktyli i kaszy gryczanej totalnie mnie oczarowało. Jednak nie byłbym sobą, gdybym nie przygotował jej po swojemu z kwaśno-słodko-słonym dressingiem i pikantną papryczką chili. Wyszło pysznie. Genialna, bardzo syta i orzeźwiająca sałatka w sam raz na lato. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI
- 500 g bobu (świeżego lub mrożonego)
- 2 saszetki prażonej kaszy gryczanej
- 100 g drylowanych daktyli
- 50 g pestek dyni, podprażonych na patelni
- sok z 1 limonki
- 1 papryczka chili, drobno posiekana
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy albo innego słodu)
- 1 łyżka octu ryżowego
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Bób oraz kaszę gryczaną ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Kolejno ostudź.
- Bób obierz ze skórek i wymieszaj z kaszą, daktylami i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
- Przygotowuj sos z soku z limonki, posiekanej papryczki, sosu sojowego, octu ryżowego i miodu. Wlej go do sałatki i wymieszaj. Podawaj od razu lub wstaw do lodówki do schłodzenia (tak smakuje najlepiej).
4 komentarze
oryginalne i ciekawe połączenie składników
Tak, jest niesamowite 🙂
fajna, świeża kompozycja!
Dzięki, jest na prawdę świetna, sam byłem zaskoczony 🙂