Pyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która nadaje odrobiny wykwintności. Prostota w najpyszniejszym wydaniu.
- 130 g zimnego masła
- 175 g mąki
- 35 ml mleka
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki 30-36%
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 ml słodkiego białego wina
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- truskawki
- maliny
4 komentarze
Wygląda smakowicie . Podoba mi się dodanie białego wina, koniecznie wypróbuje. Pozdrawiam
Polecam, wino świetnie się komponuje z owocami.
Galaretka wygląda bardzo delikatnie, ja uwielbiam tarty 🙂
Nie tylko wygląda. Ja również, to moje ulubione ciasta. 🙂