Pudding z nasion chia to deser na trzy NAJ: po pierwsze jest to najprostszy przepis w przygotowaniu – wystarczy zamieszać wszystkie składniki i pozostawić w lodówce do napęcznienia, po drugie najzdrowszy – chia to bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, witamin (E, B1, B3), minerałów (wapń, żelazo, fosfor, niacyna, magnez, cynk) oraz błonnika, a po trzecie to chyba najpyszniejszy deser na świecie. Chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska (salvia hispanica), stanowiła podstawę diety południowoamerykańskich Indian, a od kilku lat jej wspaniałe właściwości odkrywane są na nowo i zdobywają serca wszystkich miłośników zdrowego stylu odżywiania. Aha, żeby nie było, że nie ostrzegałem – pudding niesamowicie uzależnia! 🙂
SKŁADNIKI
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 150 ml wody lub dowolnego mleka roślinnego
- 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 2 łyżeczki miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego
- dowolne owoce do przybrania (np. melon, borówki, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki, morele, jagody)
PRZYGOTOWANIE
- Mleko, wodę, miód i nasiona chia połącz ze sobą, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, a następnie przelej do 4 szklanek i wstaw na 3h lub całą noc do lodówki.
- Gotowy pudding podawaj z ulubionymi owocami.
UWAGI
Pudding najlepiej przygotować wieczorem, by móc rano cieszyć się zdrowym i pysznym śniadaniem.
18 komentarzy
lubię! 🙂
To tak jak ja! 😀
pyszności! i te owocki kolorowe- super 🙂
Miło mi to słyszeć 🙂
Ja tez ostatnio jedtem zachwycona tymi nasionami. Deser wygląda świetnie 🙂
Chyba ogólnie panuje na nie teraz szał 😀
Dziękuję 😉
Ja bym chciała w końcu je znaleźć, bo bardzo apetyczne rzeczy można z niej zrobić 🙂
Tak, bardzo apetyczne! 🙂 W dużych miastach powinny być w większości sklepów zielarskich i ze zdrową żywnością, a jeśli nie masz dostępu to polecam zamówić przez internet. 🙂
Brzmi ciekawie 😀
Nie tylko brzmi, również smakuje 😉
noszę się od jakiegoś czasu ze zrobieniem ale jakoś mi się nie udaje. jak wogóle smakuje? w konsystencji chyba przypomina trochę tapiokę
Tak, w konsystencji bardzo podobny do puddingu z tapioki. A w smaku mooocno kokosowy, kremowy i lekko słodki, same ziarenka chia są delikatne, nienarzucające się i świetnie "strzelają" podczas jedzenia.
bardzo ciekawy pomysł 🙂
Cieszę się 😉
(zamiast wody lub mleka roslinnego mialam na mysli).
Przepraszam, brakuje części (bądź pierwszego) komentarza, dlatego nie wiem, czy dokładnie odpowiadam na Twoje pytanie. Zamiast wody/mleka roślinnego można użyć zwykłego mleka czy nawet jogurtu, zastępując nim mleko kokosowe.
Twoje słodziwa niestety nie dla mnie. Czy mogę zastąpić ksylitolem?
No pewnie, wiadomo, że można. Ksylitol, erytrytol czy stewia spokojnie dadzą radę. 🙂