Kostka arbuzowo-jogurtowa to wspaniałe lekkie ciasto w sam raz na lato. Puszysty biszkopt nasączony syropem cytrynowym, delikatna jogurtowa masa ze skórką cytrynową oraz orzeźwiająca galaretka z arbuza to idealne połączenie na słoneczne dni. Ciasto jest przyjemne w smaku, orzeźwiające i zawiera niewiele cukru, który można również zastąpić ksylitolem albo erytrytolem, tworząc wersję naprawdę fit! Moja kostka arbuzowo-jogurtowa to taka alternatywna wersja sernika na zimno. Zamiast twarogu użyłem tutaj jogurtów greckich, do których dodałem ubitą śmietanę kremówkę, dzięki której masa jest lekka i przyjemnie napowietrzona. Przypomina delikatny mus, który wprost rozpływa się w ustach. Na uwagę zasługuje tutaj również rześka galaretka przygotowana z miąższu arbuza. Jeżeli użyjemy słodkiego i dojrzałego owocu, to dodatek cukru będzie całkowicie zbędny. W wersji ekspresowej możecie również wykorzystać gotową galaretkę o ulubionym smaku. Chociaż nie ukrywam, że jogurt i arbuz tworzą doskonałe połączenie na lato, którego zdecydowanie warto spróbować. Fajnym dodatkiem do tego ciasta będzie również mięta lub świeże borówki. Spróbujcie koniecznie! 😉
SKŁADNIKI
- 2 jajka (rozmiar L)
- 60 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki cukru
- 50 ml wody
- 800 g jogurtu greckiego
- 250 ml śmietany kremówki 30-36%
- skórka z 1 niewoskowanej cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny (ok. 24 g)
- 800 g arbuza bez pestek (waga samego miąższu bez skóry)
- 6 łyżeczek żelatyny (ok. 24 g)
Dodatkowo:
- kawałek arbuza do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Następnie po łyżce dodawaj cukier, nadal ubijając. Do uzyskanej piany wbij żółtka i dokładnie zmiksuj do połączenia.
- Obie mąki przesiej i powoli dodawaj do ubitej piany, mieszając łyżką w jedną stronę.
- Formę o wymiarach ok. 22x32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej nań masę biszkoptową i wyrównaj szpatułką.
- Biszkopt wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 25 minut do suchego patyczka.
- Gotowy biszkopt pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie obróć biszkopt na drugą stronę i zdejmij papier.
Syrop do nasączenia
- Wszystkie składniki zagotuj w rondelku, a następnie nasącz gotowym syropem biszkopt.
Masa jogurtowa
- Jogurt wymieszaj z cukrem i skórką cytrynową.
- Kremówkę ubij na sztywno.
- Do żelatyny wlej odrobinę zimnej wody, aby napęczniała (ok. 30 ml), a następnie wlej 50 ml wrzątku i dokładnie ją w nim rozprowadź.
- Rozrobioną żelatynę wlej do masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką (w żadnym wypadku nie używaj miksera, ponieważ masa stanie się płynna).
- Następnie jogurt połącz delikatnie z ubitą kremówką i od razu wyłóż na biszkopt (masa szybko tężeje). Ciasto wstaw na 2-3 godziny do lodówki i przygotuj galaretkę arbuzową.
Galaretka arbuzowa
- Obranego i pozbawionego pestek arbuza zmiksuj blenderem, a następnie przecedź przez sito.
- Oddziel około 150 ml otrzymanego soku i zagotuj go.
- Do żelatyny wlej odrobinę zimnej wody, aby napęczniała (ok. 20 ml), a następnie wlej gorący sok i dokładnie nią w nim rozprowadź. Następnie połącz z resztą soku.
- Gotową galaretkę arbuzową wylej delikatnie na lekko stężałą masę i wstaw z powrotem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Gdy ciasto stężeje, pokrój je na kawałki i udekoruj cząstkami arbuza.
2 komentarze
Ciekawie musi smakować z tą arbuzową galaretką 🙂
Nigdy dotychczas nie wykorzystywałem arbuza do wypieków i musiałem wypróbować. Ale bardzo polecam 🙂