Mango lassi to stanowczo mój ulubiony i chyba najbardziej popularny koktajl z jogurtu i mango o indyjskim rodowodzie. Cudownie orzeźwiający i niezwykle pyszny. Wprost stworzony, żeby popijać go latem. Ostatnimi czasy, od kiedy mango jest łatwo dostępne w prawie każdym zieleniaku, napój ten stał się niezwykle popularny i zdobył zdecydowanie większą sławę niż tradycyjny namkeen lassi – napój przygotowywany tylko z jogurtu dahi, wody i soli, który miesza się ręcznym blenderem madhani. W Europie (szczególnie na Bałkanach) tego typu napój popularny jest pod turecką nazwą ajran, zaś lassi już podświadomie łaczymy z popularnym owocem, choć tak naprawdę może on być podawany na bardzo wiele sposobów.
Przygotowanie mango lassi nie wymaga wiele czasu i specjalnych narzędzi. Wystarczy zwykły blender, a nawet jeżeli go nie posiadamy, to można kupić już gotową pulpę w puszce, którą nawet bardziej polecam, bo upolowanie dobrego i słodkiego mango jest niczym wygrana na loterii. Jeżeli zdecydujecie się na zapuszkowany przecier, to postawcie na odmianę alphonso – ma intensywny żółty kolor i cudowny intensywny aromat. Szukając mango na straganach, starajcie się wybierać te o intensywnej czerwieni i już miękkie. Innaczej będziecie skazani na czekanie, aż dojrzeje w warunkach domowych. A niestety nie ma nic gorszego niż mango lassi z twardym i pozbawionym smaku owocem. Jestem przekonany, że wszystkie osoby, które nie przepadają za mango, musiały je próbować, gdy było jeszcze niedojrzałe.
W kwestii jogurtu możecie, to tak naprawdę wybrać dowolny. Tradycyjne lassi przygotowuje się z dahi, które przypomina nasze ziadłe mleko. Jest to jogurt, który poddaje się fermentacji poprzez zakwaszenie mleka i może, lecz nie musi być zaszczepiony bakteriami. Najlepsze lassi, przygotujemy z domowego jogurtu, lecz jeżeli nie mamy na to czasu, wystarczy wybrać dobry jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego. Następnie gęstość napoju dobieramy odpowiednią ilością wody lub mleka. Do mango lassi polecam dodać również kardamonu, dzięki któremu zyska ono cudowny aromat. Ciekawymi dodatkami są również woda różana oraz mięta, która sprawia, że napój staje się jeszcze bardziej orzeźwiający. Jeżeli jeszcze dotąd nie próbowaliście mango lassi, to postawcie na tradycyjną wersję, a później sami dobierzcie dodatki na takie, które najbardziej będą Wam odpowiadały.
SKŁADNIKI
- 3 dojrzałe owoce mango lub puszka pulpy z mango (przynajmniej 450 g samego miąższu)
- 2 szklanki jogurtu naturalnego (najlepiej domowego lub typu greckiego)*
- 1 szklanka wody lub mleka
- duża szczypta kardamonu
PRZYGOTOWANIE
- Mango obierz, oddziel miąższ od pestki i zmiksuj blenderem na purée.
- Do pulpy dodaj jogurt oraz wodę. Połącz i przypraw kardamonem.
- Przelej do szklanek i podawaj schłodzone. Możesz dorzucić również kostki lodu.
UWAGI
*W wersji wegańskiej klasyczny jogurt można zastąpić kokosowym.
4 komentarze
Mniam, uwielbiam 🙂 A już dawno nie robiłam…
To czas najwyższy zrobić 😀
Pewnie już nic nie zostało,co?a takie to pyszne…
No niestety, takie pyszności znikają szybko. Ledwo co zdjęcie zdążyłem zrobić 😀