Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym

środa, 1 października 2014

Te radosne żółciutkie włoskie kluseczki przypominają nasze kopytka. Dzięki dyni gnocchi nie tylko pięknie wyglądają ale także niecodziennie smakują. Doprawione zostały gałką muszkatołową i papryczką chili, co nadało im niepowtarzalnego aromatu. Proste domowe danie, idealne na dyniowy sezon. Dyniowe gnocchi rewelacyjnie smakują z masłem i chrupiącymi listkami szałwii.


*

SKŁADNIKI 

na około 50 sztuk (4-5 porcji)

Dyniowe gnocchi:
  • 500 g purée z ziemniaków
  • 500 g purée z dyni
  • 150-250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 100 g drobno startego sera (parmezanu, grana padano lub pecorino)
  • 1 płaska łyżeczka suszonej papryczki chili
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli

Do podania:
  • garść świeżych listków szałwii
  • 2 łyżki masła
  • starty ser do posypania (parmezan, grana padano, pecorino lub inny)


*

PRZYGOTOWANIE


Purée z dyni i ziemniaków

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Następnie odstaw do ostudzenia i zmiel na purée. Dynię oczyść z pestek, ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia skórką do dołu i piecz przez około 30-40 minut do miękkości w 200°C. Kolejno po ostudzeniu zmiel ją na purée.

Dyniowe gnocchi

Odmierzone purée z dyni i ziemniaków połącz ze sobą, dodaj przyprawy, mąkę ziemniaczaną oraz ser, wbij jajko. Wymieszaj łyżką, a następnie dosypuj powoli mąkę pszenną, aż uzyskasz miękką, lecz dającą się formować masę. Na stolnicy podsypanej mąką, formuj wałeczki, nadając im za pomocą widelca kształt gnocchi. Możesz je również pokroić niczym kopyta lub powycinać okrągły kształt za pomocą kieliszka. Uformowane dyniowe gnocchi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Najlepiej robić to partiami, aby się nie posklejały. Ugotowane gnocchi podawaj od razu z szałwiowym masłem i parmezanem albo schłodź w zimnej wodzie i odstaw na później.

Aby przygotować szałwiowe masło, rozgrzej je najpierw na patelni i wrzuć listki szałwii, aż staną się chrupiące. Gotowym masłem polej dyniowe gnocchi.

*


*Inspiracja: Kwestia Smaku.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

18 komentarze

  1. Oj chyba Twoja wersja wygrywa;) Ciekawy blog na pewno będę zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja na słodko jest równie wspaniała, zapewniam :D
      Bardzo się w takim razie cieszę, dziękuję i zapraszam ;)

      Usuń
  2. Zjadłabym takie nawet na śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Na śniadanie też są super, koniecznie podsmażone wtedy na masełku :D

      Usuń
  3. Świetna wersja gnocchi! Ja koniecznie polałabym je masełkiem szałwiowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak zwykle robię, ale akurat gdy je przyrządzałem, szałwia wyparowała z pobliskich zieleniaków :(

      Usuń
  4. Bardzo słoneczne kluseczki, świetny sposób na wykorzystanie dyni i jak pięknie wyglądają na talerzu...dobra ręka :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne jesienne i słoneczne kluski. Z szałwiowym masłem musza byc boskie

    OdpowiedzUsuń
  6. Extra pomysł! Naprawdę świetny, przy najbliższej okazji wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne ,a kolor tylko zachęca do konsumpcji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa propozycja. Dla mnie bobma :)

    OdpowiedzUsuń