Czy może być coś lepszego niż taki pudding z tapioki na jesienną chandrę? Ja myślę, że nie! Te wspaniałe szkliste kuleczki zanurzone w kokosowym mleku dają niesamowicie dużo radości podczas wcinania. Zwykle tapiokę podaję z owocami, jednak dzisiaj przygotowałem ją z wyśmienitym dyniowym musem w akompaniamencie korzennych przypraw — cynamonu, goździków i imbiru. Pudding wyszedł obłędny i powalił wszystkich domowników na kolana! Dlatego też postanowiłem się z Wami podzielić przepisem. 🙂
SKŁADNIKI
Pudding z tapioki:
- 2 puszki mleka kokosowego (800 ml)
- pół szklanki kulek tapioki (około 100 g)
- 2 łyżki cukru (albo ksylitolu lub eytrytolu)
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka purée z uprzednio upieczonej dyni*
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
PRZYGOTOWANIE
- Mleko kokosowe przelej do garnka z nieprzywierającym dnem. Wrzuć przekrojoną na pół laskę wanilii z wybranymi ziarenkami. Wsyp cukier lub ksylitol oraz tapiokę. Zacznij podgrzewać na małym ogniu, często mieszając.
- Pudding gotuj około 15-20 minut od momentu zagotowania, aż stanie się gęsty, a tapioka zmięknie.
- Wszystkie składniki na mus wymieszaj lub zmiksuj blenderem.
- Mus dyniowy poprzekładaj na dno szklanek lub słoiczków i nałóż gotowy pudding. Deser można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
UWAGI
*Aby otrzymać purée, upiecz pozbawioną pestek dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości. Dynię można zawinąć w folię aluminiową. Wtedy proces jest szybszy a dynia nie wysycha. Następnie po wystudzeniu, obierz ją ze skórki i zmiksuj na purée.
20 komentarzy
Jesiennej chandry w prawdzie nie mam, ale takim deserem nie pogardzę, szczególnie z dynią 🙂
No to super! Bardzo mnie to cieszy 😀
już sam ten mus mnie kusi, a co dopiero smak całości! świetny przepis 🙂
Taka jego rola 😀 I w sekrecie powiem, że pudding i mus świetnie się wzajemnie dopełniają 🙂
Deser wyjątkowy, dla oka i kubków smakowych .
Dziękuję pięknie za miłe słowa 🙂
Fajny deser, w sam raz na jesień 🙂
Dziękuję, w końcu dynia w jesiennej kuchni to absolutny must have 🙂
Przepis na korzenną dynię podkradnę 🙂
Kradnij, kradnij, na pewno Cię nie zawiedzie 😀
Ciekawie dobrałeś składniki, zapowiada się wyborny deser 🙂
Dziękuję i nieskromnie powiem, że jest 😀 Tylko żal, że tak szybko się kończy 🙁
deser idealny na jesień! jest dynia, jest cynamon i tapioka, która rzeczywiście potrafi poprawić humor 😉
O tak, tapioka rozprawia się ze złym humorem raz dwa 😀
mam zapasy tapioki po nieudanym podejściu do bubble tea, może wykorzystam na pudding 🙂
Wykorzystaj koniecznie! A do bubble tea też się zabieram od dłuższego czasu i ciągle myślę jak ją zrobić by była udana.
Mmm, wygląda rozkosznie, taki kremowy, słodki, z korzenno-dyniową nutą… Podoba mi się ogromnie 🙂
Nawet nie wiesz jak bardzo mnie to cieszy 😀
Składniki bardzo intrygujące, ciekawe jak smakują wszystkie razem w tym deserze 🙂
Smakują wybornie, sam byłem zaskoczony, że aż tak dobrze 😀