Ten sernik kokosowy na spodzie z ciastek Oreo to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów kokosa. Odświeżyłem ostatnio ten lubiany przez Was przepis, do którego wiele lat temu zainspirował mnie Sosna, zmieniając nieco recepturę i piekąc ciasto w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest jeszcze bardziej kremowy i delikatny. Dlatego dziś dzielę się z Wami jego ulepszoną wersją, która moim zdaniem jest jeszcze lepsza od poprzedniej. Musicie się koniecznie o tym sami przekonać! 🙂
Ten sernik jest potrójnie kokosowy. Spód z pokruszonych ciasteczek Oreo wzbogacony jest wiórkami kokosowymi. Masę serową przygotowałem z dodatkiem mleka kokosowego, wierzch zaś ozdobiłem kremem z białej czekolady na bazie serka mascarpone i posypałem kawałkami świeżego kokosa. To prawdziwa kokosowa rozpusta, której żaden łasuch nie może sobie odmówić!
Przygotowując ten sernik kokosowy, polecam użyć dobrego tłustego lub półtłustego twarogu. Opcjonalnie można wspomóc się serem z wiaderka, ale to właśnie prawdziwy twaróg nadaje mu pożądanej struktury. Również wybierając mleko kokosowe, zwróćcie uwagę, czy zawiera minimum 17% tłuszczu, a im więcej, tym oczywiście lepiej. Ja zawsze do jego wypieku wybieram 22%. Takie sprawdza się znakomicie i sprawia, że sernik jest idealnie kremowy i mocno kokosowy. Zamiast świeżych wiórków kokosowych fajnie pasują tutaj również kokosowe chipsy, szczególnie te lekko solone, które przełamują słodycz kremu.
SKŁADNIKI
- 240 g ciasteczek Oreo
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g roztopionego masła
- 1 kg twarogu (tłustego lub półtłustego)*
- 150-200 g cukru pudru
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 200 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- połówka świeżego kokosa
PRZYGOTOWANIE
Ciasteczkowy spód
- Ciasteczka Oreo rozetrzyj przy pomocy blendera.
- Wymieszaj z wiórkami kokosowymi i roztopionym masłem.
- Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż nań ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10 minut. Następnie wyjmij i ostudź.
- Spód i boki formy zabezpiecz folią aluminiową i wstaw do większego żaroodpornego naczynia lub głębokiej blaszki.
Masa serowa
- Pokrojony twaróg, jajka, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i mleko kokosowe umieść w malakserze lub kielichu blendera. Zmiksuj do otrzymania gładkiej masy.
- Masę wylej na ciasteczkowy spód. Do naczynia, w której znajduje się tortownica, wlej wrzącą wodę, tak aby sernik znajdował się przynajmniej do połowy pod lustrem wody.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 75-90 minut do suchego patyczka.
- Sernik wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie delikatnie zdejmij rant formy.
Krem z białej czekolady z kokosem
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i przestudź.
- Ser mascarpone ubij mikserem, aż będzie puszysty, a następnie powoli wlewaj czekoladę, miksując na najniższych obrotach. Krem wyłóż na ostudzony sernik i wyrównaj szpatułką.
- Kokosa pokrój na cienkie plasterki (najłatwiej jest to zrobić obieraczką do warzyw) i ozdób wiórkami wierzch sernika.
- Ciasto wstaw na minimum 3 godziny do lodówki.
UWAGI
*Opcjonalnie można użyć dobrego sera w wiaderku.
22 komentarze
Genialnie wygląda. I ten kokos, kocham takie serniki 🙂
Dziękuję, niezmiernie mnie to cieszy, że znalazł on Twoje uznanie 😀
Zadziwiasz mnie coraz bardziej ,ale świetny sernik.
Ale mam nadzieję, że pozytywnie? Dziękuję 😀
strasznie lubię serniki, a ten kokos sprawia, że to ciasto przekonuje mnie jeszcze bardziej 😉
Bo to w końcu najlepsze ciasta 😀 Mnie kokos również w nim przekonał by go zrobić 😉
wow! Jak miło 🙂
Fajny pomysł na spód. W sumie Oreo mają lepszy kolor niż zwykłe ciastka czekoladowe 😀
I jeszcze ta biała czekolada na wierzchu ^^
Zainspirowałeś mnie 😉 Pisałem, że muszę go zrobić, bo tak apetycznie u Ciebie wyglądał 😀 No i właśnie też tak pomyślałem z tymi oreo, przyuważając je na sklepowej półce 😉
Jaki efektowny! I z moimi ulubionymi ciastkami:)
Moimi również, dziękuje:)
Wygląda wspaniale, jestem pewna, że smakował bajecznie 🙂
Oj smakował, smakował 😀
O uwielbiam serniki , ten wygląda bardzo smakowicie
Zapewniam, że nie tylko wygląda 😉
Fajny 🙂 Bardzo ładnie się prezentuje 🙂
Dziękuję, starałem się 😀
Też widziałam to ciasto u Sosny, jest naprawdę obłędne 🙂
Oj jest, nie mogłem mu się wprost oprzeć 😀
Piękny serniczek, z kokosem do schrupania 🙂
Dziękuję 🙂 Och tak, kokosa wyjątkowo przyjemnie się chrupie 😀
Dawno u Ciebie nie byłem, a tu przez ten czas pojawiło się tyyyyyyyyle pyszności! Aż głowa boli od patrzenia :-)! ps. sernik obłędny 🙂
Ojej!! Dziękuję za takie słowa uznania, jest mi szalenie miło! 😀