Jeżeli szukacie najlepszego przepisu na ciasto marchewkowe to mam dla Was dobrą nowinę – właśnie znaleźliście recepturę idealną. Wypiek, który macie przed swoimi monitorami jest wilgotny, aromatyczny, nie za słodki (nie licząc kremu), pięknie wyrasta i pomimo dużej ilości bakalii ma lekką strukturę. Przepis ten powstawał jakiś czas. Od wielu lat stopniowo coś w nim zmieniam, żeby osiągnąć jak najlepsze ciasto marchewkowe, jednocześnie wzorując się na różnych wersjach znalezionych w Internecie. Wydaje mi się, że to już jest bliskie ideału i mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Przepis nadaje się zarówno do przygotowania ciasta, jak i samych babeczek marchewkowych. Gorąco polecam, bo są naprawdę doskonałe. 🙂
SKŁADNIKI
Ciasto marchewkowe:
- 3 duże jajka
- ½ szklanki brązowego cukru
- ⅓ szklanki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchwi (lekko odciśniętej)
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ½ szklanki pokrojonych na kawałki ananasów z puszki
- ½ szklanki rodzynek
- garść suszonych moreli, pokrojonych na kawałki
Polewa:
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g serka Philadelphia
- orzechy włoskie, migdały i cynamon do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Ciasto marchewkowe
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo zacznij wlewać olej, nadal ucierając. W osobnej misie wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i goździki.
- Powoli zacznij dodawać je do jajecznej masy, cały czas miksując. Kolejno wrzuć startą marchew, orzechy, rodzynki, ananasy i morele. Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką i wlej do tortownicy o średnicy 21-23 cm pokrytej papierem do pieczenia.
- Piecz 40-50 minut w 180ºC do suchego patyczka. Ciasto marchewkowe wyjmij i całkowicie wystudź.
- W przypadku babeczek marchewkowych masę wlej do ¾ wysokości papilotek o średnicy 4-5 cm i piecz około 20-25 minut w 180ºC. Również odstaw do wystudzenia przed wyłożeniem kremu.
Polewa
- W misie miksera utrzyj masło do białości. Następnie zacznij powoli wsypywać cukier puder, cały czas ucierając. Kolejno po łyżce dodawaj serek Philadelphia, nie przerywając miksowania.
- Krem wyłóż na wystudzone ciasto marchewkowe i równomiernie rozsmaruj. Wierzch udekoruj orzechami i posyp cynamonem.
- Gotowe ciasto marchewkowe przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień, jeśli tylko dotrwa do tego czasu! 😀
36 komentarzy
Bardzo lubię wypieki z dodatkiem marchewki, piękne Ci wyszły 🙂
Dziękuję 😉 Ja również, śmiało mogę powiedzieć, że należą do moich ulubionych 😉
Super!!
Dzięki! 😉
Marchewkowe to moje ulubione! Mam swój sprawdzony przepis ale zawsze z chęcią oglądam cudze:) w sumie to lubię je najbardziej bez kremu:D Samo ciacho. Twoje pięknie się prezentuje takie idealnie pokrojone:)
Ja też właśnie lubię zerkać na cudze i wprowadzać zmiany by było jeszcze lepsze. 🙂 Zazwyczaj właśnie przygotowuję wersję bez kremu, ale stwierdziłem, że jak robię już zdjęcia to zaszaleję 😀 I dziękuję za miłe słowa, krojone było niemal od linijki. 😀
prezentuje się genialnie!!!
Dziękuję 😀
Fajnie podane 😀
Dzięki, dzięki, bardzo mi miło 😉
Mniam, takie to bym mogła jeść i jeść… 🙂
Hahah, to się bardzo cieszę. Ja w sumie też mam problem by się od niego oderwać 😉
Poproszę kawałek ciasta i 2 babeczki 🙂
Ależ proszę, z chęcią się podzielę. 😉 W końcu tyyyyleee tego napiekłem 😀
Marchewkowe – moje ulubione 🙂 I obowiązkowo z ananasem 🙂
Moje też 🙂 A ananasa od całkiem niedawna dodaję i jestem zachwycony 🙂
odkąd jako dziecko zdziwiona spróbowałam ciasta z marchewki (no bo jak to tak, z warzywa?!) to absolutnie je uwielbiam! w kazdej ostaci, ale takiej z kremem lub polewą najbardziej 😉
Haha, ja też! Pamiętam jak wiele lat temu dowiedziałem się o istnieniu tego ciasta i jak bardzo byłem zaskoczony. Od tego czasu należy do moich ulubionych 😉
ciasto wygląda wspaniale, nigdy takiego nie robiłam ale chyba wreszcie się skuszę!
zapraszam do siebie i obserwowania
http://blogmanekineko.blogspot.com/
Skuś się i to koniecznie, bo jest palce lizać 😉
i pomyśleć, że jeszcze tej jesieni nie piekłam marchewkowego, czas najwyższy to nadrobić:) Klasyczne albo z ananasem, jako ciasto lub muffinki, bez różnicy wszystkie lubimy:)
To musisz jak najszybciej nadrobić zaległości 😉 I pewnie, że wszystkie opcje są pycha, w końcu marchewkowe wypieki nie mogą być nie dobre 😉
Cudowne ,z kremem kusi jeszcze bardziej.
To wspaniale, że kusi 🙂
Z tą serkową polewą bomba! Aż żal, że nie można spróbować 🙂
Ależ można! Wystarczy upiec! 😀
Świetny przepis, zdjęcia bardzo sugestywnie pokazują jak to ciasto ma wyglądać! 🙂
Plus za naprawdę świetny wygląd!
Dziękuję pięknie za tak miłe słowa i niesamowicie mi z tego powodu przyjemnie 😉
U mnie by nie przetrwało 😉 Wygląda obłędnie!!!
Dziękuję 😉 Dla tego trzeba od razu upiec z podwójnej porcji; ja tak zrobiłem 😀
Prezentuje się bezbłędnie, w smaku zapewne wyśmienite! Chętnie wypróbuje przepis 🙂
Pozdrawiam:)
Bardzo dziękuję i gorąco polecam – na pewno się nie zawiedziesz!
Pozdrawiam 😉
Patrząc po proporcjach i składnikach ciasto ideał pozdrawiam pasjonatka marchewkowych wypieków:-)
Cieszy mnie to niezmiernie! Widać, że my (pasjonaci marchewkowych ciast) mamy podobne wyczucie smaku 😀
Idealne ciasto! Musi smakować wyśmienicie 🙂
Dziękuję 🙂 O tak, jest przewspaniałe. Jako koneser marchewkowych wypieków stwierdzam, że póki co, to było najlepsze jakie dotąd upiekłem 🙂