Obłędna pasta z dyni, suszonych pomidorów i słonecznika

wtorek, 25 listopada 2014

Obłędna, inaczej opisać jej się nie da. Słodycz upieczonej dyni świetnie uzupełnia się z kwaśno-winnymi suszonymi pomidorami i karmelowymi ziarnami podprażonego słonecznika, do tego odrobina ostrej musztardy Dijon i czosnku do smaku. Pastę dyniową robi się błyskawicznie. Wystarczy wrzucić wszystko do blendera, zmiksować i voilà — znakomite smarowidło do pieczywa jest gotowe! Idealnie sprawdzi się na zakończenie dyniowego sezonu, choć od razu polecam schować kilka dyń do zimowej spiżarni, bo pasta niesamowicie uzależnia. Piszę to, wcinając już kolejną bułkę obficie nią posmarowaną. :D




*

SKŁADNIKI

na duży pojemnik pasty dyniowej



  • ok. 500-600 g dyni
  • 150 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka musztardy Dijon (lub innej musztardy o ostrym smaku)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz
*

PRZYGOTOWANIE

Oczyszczoną dynię połóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia skórą do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 45-60 minut, aż dynia będzie miękka. Następnie wystudź, obierz skórę i zmiksuj na purée

Słonecznik podpraż na złotobrązowy kolor na suchej patelni i odstaw do wystudzenia. Wsyp go do kielicha blendera wraz z dynią, obranymi ząbkami czosnku i suszonymi pomidorami i zmiksuj na gładką pastę. Jeśli będzie za gęsta lub sucha dolej trochę oleju ze słoiczka po pomidorach. Na sam koniec pastę dyniową przypraw musztardą, solą oraz pieprzem do smaku. Gotowe smarowidło możesz dodatkowo posypać pestkami słonecznika. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Pastę dyniową możesz przechowywać do tygodnia w lodówce.

*








Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

46 komentarze

  1. pasta na bazie dyni? to coś dla mnie! świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie myślałem, chyba oboje obdarzamy dynię takim samym gorącym uczuciem :D

      Usuń
  2. Rzeczywiście obłędna! Pasta rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze nie jadłam takiej pasty, ale tak smakowicie ją przedstawiłeś że będę musiała zrobić :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, bo jest fenomenalna, aż sam byłem zaskoczony :D

      Usuń
  4. Nie wątpię, że ma wspaniały smak. Przy takich składnikach? To oczywiste. Ale co za kolor? Ta pasta jest genialna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten kolor to zasługa cudownej dyni i nie mniej świetnych pomidorów :)

      Usuń
  5. Taka pasta na sniadanko do świeżych bułeczek...Mmm ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do bułeczek jak znalazł, tylko radzę zaopatrzyć się od razu w cały tuzin :D

      Usuń
  6. Uwielbiam pasty na kanapki. Twoja prezentuje się pysznie. Z chęcią spróbuję :-) pozdrawiam :-) PS świetny blog :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło :D Gorąco polecam i dziękuję za komplement odnośnie bloga ;)

      Usuń
  7. o rany! masz rację... jest OBŁĘDNA!

    OdpowiedzUsuń
  8. jadłabym... z bułeczką, z kromką chleba... a później łyżeczką wyjadałabym prosto z miski.... Musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jest, jest ;)
      U mnie to podobnie wyglądało, na drugi dzień trzeba było robić następną porcję :D

      Usuń
  9. Łał, to coś dla mnie i taką ściereczkę już też mam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ;) A takie ściereczki to chyba w większości polskich domów są :D

      Usuń
  10. Świetny przepis, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie pasty, trzeba będzie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja również w kolejce do wypróbowania, pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jestem mega fanką past ;) takiej jeszcze ni robiłam i z przyjemnością skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że i ta pasta Tobie posmakuje ;)

      Usuń
  14. Zabójczy kolor:) Pasta wygląda niesamowicie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki cudownej dyni i pomidorom ;) Tak również smakuje :D

      Usuń
  15. Dynia jest dobra do wszystkiego :D Pyyyycha

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ to musi być pyszne! Ostatnio cierpię na brak pomysłów na śniadania, więc na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam ;) Ta pasta jest jedyna w swoim rodzaju i jaka dobra! :D

      Usuń