11,8K
Za dwa dni Mikołajki, więc czas upiec ciasteczka dla poczciwego Staruszka, co by się mógł posilić w trakcie dostarczania prezentów. Jeśli nadal myślicie jakim wypiekiem należy go uraczyć, to polecam te banalnie proste pełnoziarniste ciasteczka korzenne. Nadają się one idealnie do wyciskania za pomocą stempelków i zachowują ładny kształt po upieczeniu. Mikołaj (i nie tylko on) na pewno będzie zachwycony, a po ciasteczkach zostaną tylko okruszki… Tylko pamiętajcie o szklance mleka! Bez tego nie smakują tak dobrze. ;)
SKŁADNIKI
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mleka
- 1 duże jajko
- 400 g mąki pszennej lub żytniej razowej
- szczypta soli
- 3 łyżki przyprawy korzennej (lub własnej mieszanki składającej się z: goździków, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej)
PRZYGOTOWANIE
- Masło ubij mikserem do białości. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i mleko. Dalej ubijaj, aż masa będzie biała. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj z masłem. Dodaj mąkę, szczyptę soli oraz przyprawę do piernika, a następnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wytnij okręgi za pomocą szklanki. Następnie użyj pieczątki do ciastek i lekko nią dociskając, poprzybijaj wzory na ciasteczkach. (Pieczątkę należy uprzednio oprószyć mąką, by ciasto się nie przyklejało).
- Uformowane ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz około 12 minut w 180°C. Gotowe ciastka korzenne ostudź na kratce, a następnie schowaj do puszki lub słoika. W nocy z 5 na 6 grudnia pamiętaj, by ułożyć je na talerzyku i podać Mikołajowi wraz ze szklanką mleka. 😉
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
60 komentarzy
Śliczne; )
Dziękuję 😉
Chyba dzisiaj w końcu zrobię tę zamierzoną przyprawę i coś upiekę….
Ciasteczka perfekcyjne ! 😉
Ślicznie dziękuję 😀
Cudowne ciasteczka 🙂 Chętnie bym ukradła kilka!
Ależ proszę! Nie będę patrzył 😀
Jakie śliczne te ciasteczka <3
Fajnie, że ciasteczka są na mące razowej, na pewno są pyszne 🙂
Dziękuję 😀 W końcu zdrowsze, a Mikołaj powinien trochę zadbać o linię 😀
chciałabym być Mikołajem, który dostaje takie ciastka:) … albo śnieżynką;)
Hahaha, jak masz odpowiedni strój, to może dam się nabrać i przygotuję drugi talerzyk obok dla Śnieżynki 😉
Wyglądają tak że zaśliniłam klawiaturę 🙂
Miło, że taki efekt wywołują 😀
Urocze <3
Po takich ciasteczkach możesz liczyć na super-extra-wypasiony prezent od Mikołaja 🙂
Dziękuję 😀 Na to właśnie liczę 😀
mam takie same foremki – to chyba znak, że powinnam je wypróbować:)
Oj chyba tak, aż się proszą, by je upiec ;D
ale ładnie wykonane!:)
To zasługa tych stempelków 😀
Wygdają pysznie ^^, ja dopiero przymierzam się do zrobienia pierniczków 🙂
Dziękuję 😉 Ja pierniczki też dopiero mam przed sobą, bo jak zacznę to zejdzie mi już do Świąt ;D
Śliczności te ciasteczka! 🙂
Wyglądają uroczo!
Super, bardzo jest nam (mi i ciasteczkom) miło z tego powodu ;D
uwielbiam takie ciacha, porywam parę i o zgodę nie pytam 😉
Porywaj, a ja odwracam głowę i udaję, że nie widzę ;D
Cudne. Jakich przypraw (i w jakich proporcjach) użyłeś? Bo nie wygląda na gotową mieszankę przypraw 🙂
To prawda, zazwyczaj sam dodaję przyprawy, bo w tych mieszankach często jest już cukier i mąka. Dodałem: po 1 łyżeczce cynamonu, imbiru oraz gałki i 1/2 łyżeczki mielonych goździków.
Urocze 🙂 A jak muszą pięknie pachnieć!
Nie zaprzeczę, zapach roznosi się w cały domu 😉
Uwielbiam kruche ciasteczka 🙂 z nutą korzenną muszą być wyśmienite
Nieskromnie przyznam, że są 😀
Rewelacyjne ciasteczka 🙂 bardzo lubię takie smaki 🙂
Cieszy mnie to niezmiernie 😉
A czy czasem Mikołaj nie przynosi prezentów w Wigilię? 😛
Do mnie przychodzi zarówno w Wigilię jak i w Mikołajki, ale może mam jakieś fory 😀
To ja zabiorę słoik z zawartością, a reszta dla Ciebie 😛
No ładne rzeczy! A co z Mikołajem i jego świtą? 😀
Piękne te Twoje ciasteczka! Porwałabym kilka
Haha, miło mi, że tak bardzo się Tobie spodobały ;D
Jakie cudne 🙂 ! Pochrupałabym 😉
Dziękuję, bardzo mi miło z tego powodu 😉
Świetne pełny profesjonalizm:-) Pozdrawiam
Dziękuję, cieszę się, że przypadły do gustu. Pozdrawiam 🙂
Świetny zamiennik dla pierniczków 🙂
Oj, uważałbym z tym zamiennikiem, w końcu pierniczki są niezastąpione 😛
Czy mogę zastapic mąkę pszenna razowa mąką żytnią razowa?? nie rozsypią się wtedy 😉 ?? bo akurat mam żytnią pod ręką…
Rozsypać się nie powinny, ale mogą wyjść zbyt twarde i kruche. Proponuję wymieszać 300g mąki żytniej razowej ze 100g zwykłej mąki pszennej, wtedy na pewno wszystko będzie w porządku. Pozdrawiam 😉
Dziękuję serdecznie 🙂 !! zaraz wypróbuje taką wersje, również pozdrawiam!!
Cieszę się, że mogłem pomóc. Mam nadzieję, że ciasteczka się udadzą 😉
Wspaniałości 🙂
Dziękuję 😀
Zrobiłam je już 3 razy w tym roku. Przepis odkryłam przypadkowo po stwierdzeniu syna, ze woli ciasteczka korzenne od pierników. Znalazłam przyprawę do ciasteczek korzennych i oczywiście stempelki. W przyszłym tygodniu piekę z moimi uczniami na technice. Cieplutko pozdrawiam. U mnie na zewnątrz -5🔆
Super! Niezmiernie mi miło, że te ciasteczka cieszą się u Ciebie takim powodzeniem! 🙂 Również ciepło pozdrawiam w te mroźne dni! ❤️
Czy zamiast masła można użyć czegoś mniej tłustego? zdrowszy zamiennik aby ciasteczka nie były takie kaloryczne?
Niestety z tłuszczu ciężko zrezygnować – to podstawowy składnik ciasta kruchego. Jedyne co mogę zaproponować, to zastąpienie masła olejem kokosowym. Wprawdzie kaloryczność ma nieco większą, ale jest znacznie zdrowszy. Kiedyś słyszałem również o możliwości użycia jogurtu naturalnego zamiast masła, ale nigdy nie próbowałem. Na pewno postaram się pomyśleć nad takimi niskokalorycznymi ciasteczkami.
Przypomniało mi się jeszcze, że kiedyś użyłem śmietanki kokosowej do ciasta kruchego. Wystarczy zebrać ją z góry puszki. Tylko od razu mówię, że ciasto po upieczeniu wychodzi bardziej twarde i ciasteczka muszą być cieńsze.
Upiekłam dziś rano te cuda w kształcie jaj. Dałam masło śmietankowe 74%. Wyszły pyszne. Nie można przestać jeść…. A miałam je polukrować jak pisanki.
To drugi przepis zaczerpnięty z Pana bloga – wszytko wychodzi!!!! PYSZNIE 🙂
Polecam.
Super! Fajnie, że przepis się udał i zainspirował Ciebie do zrobienia czegoś nowego. 😉 Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakują. 🙂
PS. I proszę tylko nie Pan, w Internecie jesteśmy równi, a na karku ledwo ćwierć wieku. 😀
OK:-)
A jak ustawić piekarnik – na jaki sposób pieczenia?
Ja wszystko piekę góra-dół bez termoobiegu.