Potrójna Czekoladowa Rozkosz z Gruszką i Karmelem

niedziela, 18 stycznia 2015

Jak spełnić trzy największe pragnienia każdego czekoladoholika? Upiec trójwarstwowy tort, w którym każda warstwa będzie przygotowana z innej pysznej czekolady. Najpierw mocnoczekoladowy biszkopt nasączony wiśniówką i posmarowany powidłami śliwkowymi. Później delikatny jak chmurka mus z mlecznej czekolady z gruszkami gotowanymi w syropie ze szczyptą cynamonu. A na koniec delikatny i łagodny mus karmelowy, który wprost rozpływa się w ustach. Zwieńczeniem tortu jest zaś chrupiąca dekoracja z karmelu i uroczo wyłaniająca się gruszka. Czy możecie mu się oprzeć?


Gruszki w syropie:

  • 3 gruszki
  • 800 ml wody
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Gruszki obieramy i wstawiamy do wysokiego rondla. Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i dodajemy cynamon. Syrop doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 30-40 minut na małym ogniu, aż gruszki zmiękną. Wyjmujemy je z syropu i odstawiamy do wystudzenia. Z jednej gruszki okrawamy koniuszek (będzie nam potrzebny do dekoracji), a pozostałe kroimy w kostkę, odkrawając uprzednio gniazda nasienne.


Czekoladowy biszkopt:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 70 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200 g powideł śliwkowych
  • 100 ml likieru do nasączenia (np. wiśniówki)

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Odstawiamy na kilka minut aż lekko się schłodzi. W misie ubijemy na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie powoli, łyżka po łyżce, wsypujemy cukier do wypieków, nie przerywając ubijania. Do schłodzonej ale jeszcze płynnej czekolady dodajemy żółtka i miksujemy aż do połączenia. Do masy czekoladowo-jajecznej dodajemy 1/3 piany z białek. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, 2 łyżki kakao i dokładnie łączymy. Dodajemy powoli resztę piany i delikatnie mieszamy łyżką tak, aby piana nie opadła. Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 23 cm i wysokości 6-7 cm. Pamiętamy o uprzednim pokryciu spodu tortownicy papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w 180ºC do suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia.


Mus z mlecznej czekolady:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki wrzątku
  • szczypta soli

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną wraz z 100 g masła. Żółtka łączymy z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą czekoladą. Dodajemy 1 łyżkę kakao, wstawiamy na 2-3 minuty z powrotem nad parę i cały czas dokładnie mieszamy do otrzymania budyniowej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Następnie dodajemy 2 łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli wsypujemy cukier, nie przerywając miksowania, aż otrzymamy lśniącą pianę. Następnie białka powoli łączymy z czekoladową masą, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy.


Ostudzony biszkopt nasączamy 100 ml likieru i 50 ml otrzymanego syropu z gruszek, a następnie smarujemy powidłami. Na powidła nakładamy połowę musu z mlecznej czekolady. Na mus równomiernie rozkładamy pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy pozostałą częścią musu i wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy na 2h do lodówki, aż mus zastygnie.


Mus z karmelowej czekolady:

  • 150 g karmelowej czekolady (można użyć również białej)
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki wrzątku
  • szczypta soli

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę karmelową wraz z 100 g masła. Żółtka łączymy z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą czekoladą. Wstawiamy na 2-3 minuty z powrotem nad parę i cały czas dokładnie mieszamy do otrzymania budyniowej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Następnie dodajemy 2 łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli wsypujemy cukier, nie przerywając miksowania, aż otrzymamy lśniącą pianę. Następnie białka powoli łączymy z czekoladową masą, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy.


Na zastygnięty mus z mlecznej czekolady nakładamy mus karmelowy. Dokładnie rozprowadzamy go po całej powierzchni tortu i wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy na 2h do lodówki, aż mus zastygnie. Przed podaniem przygotowujemy karmelową dekorację.


Karmel:
  • 200 g cukru (na dekorację z karmelu) 
  • 1 łyżka wody
Cukier rozpuszczamy na średnim ogniu z 1 łyżką wody. Mieszamy od czasu do czasu, tak, aby cukier rozpuścił się równomiernie. Po otrzymaniu bursztynowej barwy zestawiamy cukier z ognia. Odstawiamy na chwilę, aż cukier lekko zgęstnieje. Bierzemy w dłoń widelec i maczamy w karmelu. Wykonując szybie ruchy tworzymy karmelowe nitki. (Wykonujemy to nad papierem do pieczenia). Po otrzymaniu dostatecznej ilości karmelowych włosów w analogiczny sposób za pomocą łyżki przygotowujemy karmelowe kratki. 

Na środek tortu umieszczamy czubek gruszki, a następnie kładziemy nań karmelowe włosy. Dookoła instalujemy zaś karmelowe kratki. Tort podajemy od razu. 


Uwaga: Dekorację z karmelu przygotowujemy dopiero przed podaniem tortu, ponieważ karmel chłonie wilgoć i ulega dość szybkiemu rozpuszczeniu (szczególnie w warunkach chłodniczych).






smallpl

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

66 komentarze

  1. potrójna rozkosz wygląda świetnie! Umieram, żeby skosztować choć kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie MISTRZOSTWO ŚWIATA!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmelowa dekoracja oszałamiająca!

    OdpowiedzUsuń
  4. to wygląda jak dzieło sztuki cukierniczej!

    OdpowiedzUsuń
  5. jak dla mnie kulinarne niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale! I jeszcze 3 rodzaje czekolady...to musi być rozkoznie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Od samego widoku ślinka cieknie po pas :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka dekoracja zawsze robiła na nas wrażenie :D Jesteśmy ciekawe czy ukrojenie kawałka jest bardzo trudne?

    OdpowiedzUsuń
  9. Naprawdę piękny tort, a cóż... zrobić taki to dość trudna sztuka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Prawdziwa rozkosz :) Pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie cieszę się, że nie minąłem się z nazwą ;D

      Usuń
  11. Cudownie udekorowany tort, pyszna kompozycja smakowa! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :D Uginam się pod nadmiarem komplementów :P

      Usuń
  12. Torcik musi być wyborny, ale dodatkowo urzekł mnie jego wygląd, prezentuje się wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda cudownie i sądząc po składnikach musiał smakować wspaniale :) I śliczna dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję :) Był baaardzo dobry, zapewniam ;D

      Usuń
  14. To rzeczywiście musi być prawdziwa rozkosz :) Wygląda tak cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to cieszę, że nie nazwałem ciasta "rozkoszą" na wyrost ;D

      Usuń
  15. Ile czekoladowej przyjemności w jednym kawałku ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ojoj ale pysznie wygląda :-) byś podrzucił kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale cudeńko no i napracowałeś się przy tych dekoracjach :D

    OdpowiedzUsuń
  18. oo mamo! zapisuję KONIECZNIE do zrobienia :-)) wygląda cudownie, no i ten opis... miłość od pierwszego przeczytania :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło! Zrób koniecznie, gwarantuję, że się nie zawiedziesz :D

      Usuń
  19. Właśnie czegoś takiego teraz bardzo potrzebuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie do dzieła! Na poprawę nastroju w te styczniowe dni ciacho jak znalazł ;D

      Usuń
  20. Cudnie wygląda! masz talent mistrza cukiernictwa, nie da się ukryć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, aż się rumienię przez te pochlebstwa :) Dziękuję :)

      Usuń
  21. Ale ta karmelowa dekoracja to świetnie wyszła! A na ciacho mogę się wprosić, prawda?; D

    OdpowiedzUsuń
  22. Twój tort wygląda obłędnie. Czytając opis nie mogłam powstrzymać śliny. Cudnie zrobiłeś ten wspaniały tort. A ta dekoracja, to już taka "wisienka na torcie" :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ależ to apetycznie wygląda i te karmelowe nitki, bomba!!

    OdpowiedzUsuń