4,5K
Faworki, zwane w moim domu pieszczotliwie chruścikami są jednym z moich ulubionych przysmaków. Chrupiące, leciutkie, delikatnie słodkie i rozpuszczające się w ustach. Absolutny karnawałowy must bake! Prawdziwym specem od faworków w moim domu był zawsze tato. Chyba tylko on ma tyle siły by wtłoczyć w nie odpowiednią ilość powietrza. Ja po pięciu minutach tłuczenia wałkiem już się poddałem, co nie zmienia faktu, że wyszły całkiem niezłe i w opinii eksperta – taty, okazały się bliskie ideału. 😉
SKŁADNIKI
- 450 g mąki pszennej
- 5 dużych żółtek
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i dodajemy do niej żółtka, śmietanę oraz spirytus. Dobrze zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do odpoczęcia.
- Po tym czasie następuje mój ulubiony etap, czyli bicie ciasta wałkiem (można się teraz wyżyć!). Powinniśmy robić to dość długo, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, bo tylko wtedy faworki będą cudownie chrupiące.
- Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy na kuchennym blacie, a następnie kroimy w długie i wąskie prostokąty. Każdy pasek na środku przecinamy i przewlekamy go przez otwór.
- Faworki smażymy w gorącym oleju na złoty kolor. Jeżeli ciasto zostało dobrze wybite, to powinny pojawić się w nich bąble. Moje jeszcze potrzebowało by się trochę nad nim poznęcać. 😛 Wystudzone chruściki posypujemy obficie cukrem pudrem i voilà! 🙂
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
42 komentarze
U nas też się mówi chruściki 😀 Co prawda je się takie tłuścioszki ale raz w roku kto by się tym przejmował 🙂
No pewnie, raz w roku można sobie pozwolić 😉
Pyszna faworkowa piramida!
Właściwie na zdjęciach jest to, co się z tej piramidy ostało – była trzy razy większa 😀
Widzę, że faworki królują na blogach:)) Pysznie wyszły!
Pewnie, w końcu taki faworkowy mamy sezon! 😉
wcale, ale to wcale nie mam wątpliwości, że rozpływają się w ustach:)
p.s. na 1 zdjęciu jaka jest czcionka?
Jak miło! ^^
A czcionka to moja ulubiona Bickham Script Pro Regular.
Bardzo elegancko wygląda;)
Właśnie za to ją lubię, ma świetny krój 🙂
Oj tak! faworki uwielbiam, według mnie są smaczniejsze od pączków. Planuję robić w weekend 🙂
Oj czy smaczniejsze to nie wiem, pączki z różą według mnie są bezkonkurencyjne, ale faworki bezapelacyjnie tuż za nimi 😉
świetne Ci wyszły:)
Trochę im jeszcze brakuje do ideału, ale dzięki ;D
faworki… tłusty czwartek tuż tuż więc trzeba by coś pomyśleć 🙂
Ja już planuję od tygodni! W końcu takie święto dla łasuchów tylko raz w roku jest 😀
Chruścikowy tort ,pysznie.
Haha, taki tort nawet wolę od tradycyjnego 😀
Chcę te deski! :p
Haha, przecież masz już tyle fajnych! 😛 A do tych wystarczy surowe drewno sosnowe i bejca kasztanowa 😉
Piękna góra faworków!! Sięgam po kilka i uciekam 😀
No ładne mi rzeczy! 😀
Mniam idealne 🙂 uwielbiam takie kruche 🙂
Ja też! 🙂
Mój plan na ten weekend : faworki i pączki. Twoje wyglądają pysznie 🙂
Mój wygląda podobnie, tylko rozłożyłem go sobie na dwa weekendy 😉
wspaniała góra słodkości:)
A jakże! 😉
faworki klasyczne uwielbiam, ale cydrowe polecam, mnie bardzo smakują:)
piękne zdjęcia:)
Właśnie zrobiłaś mi na nie ogromną ochotę, więc na pewno wypróbuję 😉 I dziękuję za komplement 🙂
Wyglądają wspaniale! Chętnie poczęstowałabym się! Bez faworków nie ma karnawału! 🙂
Ależ proszę, częstuj się ;D No i pewnie, że nie ma! Cóż to byłby bez nich za karnawał? jakiś podrabiany chyba 😛
Dzisiaj robiłam 🙂 Twoje wyglądają perfekcyjnie 🙂
Normalnie faworkowy szał wszędzie ;D
Wspaniały stosik z chrustu:)
Inaczej być nie mogło, chrust po prostu już taki wspaniały jest sam w sobie 😀
Oj lubię faworki, ale jadam je tylko raz w roku. Twoja wygladają bardzo apetycznie 🙂
Ja też, ale chyba właśnie dzięki temu tak dobrze smakują 🙂
Już w środę będą się smażyć ! 😉
No ja myślę! 😀
Właśnie dzisiaj piekłam, twoje takie do schrupania i piękne foty 🙂
O to wspaniale! I dzięki wielkie, miło mi, że się podobają 🙂