Mazurek jaglany to moja pierwsza propozycja na wegański i co więcej bezglutenowy wielkanocny wypiek. Mieszanina mąk: jaglanej, kukurydzianej oraz skrobi ziemniaczanej dała całkiem fajny rezultat. Ciasto jest idealnie kruche i nawet ma lekko maślany aromat. Oczywiście masła w nim nie znajdziesz – zamiast niego jest olej kokosowy. Nadzienie to po prostu znane nam powidła śliwkowe z odrobiną kakao. Jeśli szukasz prostego, nieprzesłodzonego i zdrowego mazurka, to ta propozycja będzie jak znalazł.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki jaglanej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego + pół szklanki wrzątku (125 ml)
- 100 g oleju kokosowego (lub margaryny roślinnej)
- 200 g powideł śliwkowych
- 1 czubata łyżka kakao
Dodatkowo:
- ulubione bakalie do ozdoby
PRZYGOTOWANIE
- W misie umieść wszystkie mąki i wymieszaj je z cukrem pudrem. Do szklanki dodaj siemię lniane, zalej je wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut. Później wlej do miski wraz z olejem kokosowym. Składniki wymieszaj najpierw łyżką, a później rękoma zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Keksówkę (u mnie dwie formy o wymiarach 10x22 cm) lub inną prostokątną formę pokryj papierem do pieczenia (wystarczy spód) i wyłóż cienką warstwą ciasta. (Ciasto jest dość sypkie, dlatego trzeba to zrobić łapkami). Pamiętaj także o pokryciu brzegów na wysokość ok. 0.5 - 1 cm. Na spodzie zrób kilka dziurek widelcem. Piecz w 180°C przez 15-20 minut. Następnie wyjmij i wystudź.
- Powidła śliwkowe połącz z kakao, potraktuj blenderem, by stały się gładkie i smaruj nimi kruchy spód. Górę mazurka ozdób czym dusza zapragnie. Ja wykorzystałem orzechy nerkowca, kandyzowaną papaję i suszonego ananasa. Mazurek jest najlepszy na drugi dzień, kiedy spód nieco już zmięknie.
* Pomysłem na jaglanego mazurka zainspirowała mnie Olga Smile.
36 komentarzy
jak uroczo pęknięty! : )) nie to, że się czepiam, absolutnie nie! po prostu uwielbiam takie detale na zdjęciach : ) widać, że ciasto kruchutkie : )
W końcu to te drobne detale czynią nasz świat piękniejszym 🙂 I tak, jest bardzo kruchutkie! Trzeba się z nim bardzo delikatnie obchodzić 😀
Jeszcze nigdy nie używałam mąki jaglanej, bardzo podoba mi się ten przepis:))
W takim razie gorąco zapraszam do wypróbowania. Mąka jaglana super nadaje się do zdrowych wypieków 🙂
czegoś takiego szukałam, dla mnie idealny 🙂 u mnie co roku jest na święta mazurek i zawsze inny, w zeszłym właśnie robiłam bezglutenowy z mąki orzechowej i gryczanej, miał fajny, intensywny smak ciasta. Pozdrawiam ! 🙂
Połączenie mąki orzechowej z gryczaną brzmi wspaniale! Już czuję ten aromat, muszę wypróbować. Dzięki za podrzucenie fajnego pomysłu. Pozdrawiam 🙂
Zapamiętuję na zawsze spód – bo ja nie mogę jeść glutenu. Wczoraj zrobiłam moim chłopakom mazurek i patrzyłam jak jedzą ze smakiem. Na święta skorzystam z Twojego przepisu, bo wyszedł świetny!!!!!
No to rzeczywiście będzie dla Ciebie jak znalazł. 😉 Kruchy spód na mące jaglanej na prawdę daje radę 😀
Taką wersję mazurka jadłybyśmy bez zastanowienia 😀
Cieszy mnie to niezmiernie 🙂
Ale to wygląda apetycznie! Mazurki to zdecydowanie moje ulubione wielkanocne ciasta, a do powideł śliwkowych zawsze miałam słabość 🙂
Dziękuję 🙂 Ja też je uwielbiam, są takie proste w przygotowaniu, wspaniale kruchutkie i słodkie 😀
tą czekośliwkę to ja chętnie bym spróbowała 🙂 musi mieć genialny smak 🙂
Jest pyszna, polecam! I nawet można zrobić ją w słoikach, a później zapakować do domowej spiżarni 😀
świetny mazurek!
Dzięki wielkie 😀
Świetny przepis, mazurek wygląda idealnie:)
Cieszę się, że się podoba 🙂
Gdzie kupujesz suszonego ananasa? Miałam okazję jeść takiego ale niestety nigdzie w sklepach nie widziałam.
Kupuję w zieleniaku u mnie pod domem. Ale myślę, że powinien być dostępny również w sklepach ze zdrową żywnością, czy po prostu na dobrych stoiskach z suszonymi owocami.
Wygląda bajecznie 🙂
Dziękuję 🙂
Pysznie:)
No to super 🙂
Urodziwy ten Twój mazurek 🙂
Dzięki wielkie 😉
Świetny!
Cieszę się! 🙂
Łukaszu rewelacyjny wyszedł Ci ten mazurek. Pozdrawiamy
Bardzo mi miło, że się podoba 🙂
Pyszny, słodki, a do tego wegański i bezglutenowy…dla mnie idealny, biorę w ciemno! 🙂
Po prostu wszystko, co najlepsze, w jednym ciachu 😀 Fajnie, że wpisałem się w Twój ideał mazurka ^^
z jaglanej takie piękne kruche wyszło? Totalne zaskoczenie dla mnie, ale i fajna alternatywa 🙂
jeśli tylko znajdę chwilkę to się pokuszę na 100%! 🙂
Dla mnie też, ale jak się okazuje jaglanka zawsze pozytywnie zaskakuje 😀
Zapowiada się pysznie!
Cieszę się, że tak myślisz 😉