Brownie z fasoli adzuki

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Pisząc tego posta, muszę oblizywać paluchy wysmarowane czekoladą, by przypadkiem nie ubrudzić klawiatury. :P Tak, to brownie jest obłędne! Nie można się w prost od niego oderwać (dowód powyżej). Mooocno czekoladowe, wilgotne, gliniasto-zakalcowate, czyli idealne Mówię Wam: mistrzostwo świata! Każdy czekoladożerca będzie w siódmym niebie. Jeśli chodzi o fasolę, to nie musicie koniecznie używać odmiany adzuki, sprawdzi się również zwykła czerwona, bądź czarna. Jednak ta ma naturalnie słodki smak. W końcu Japończycy nie bez powodu używają jej do deserów. A zatem do pieczenia!

Na brownie (mała blaszka, ok. 25x35 cm):
  • 1 szklanka suchej fasoli adzuki (lub 2 szklanki ugotowanej/z puszki)
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (można zastąpić ryżową/kukurydzianą)
  • 6 czubatych łyżeczek siemienia lnianego + pół szklanki wrzątku
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 100 ml oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego)
  • 100 ml melasy z karobu
  • ziarnka z 1 laski wanilii
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego (możesz zastąpić namoczonymi daktylami)

Na polewę:
  • 200 ml kokosowej śmietanki
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • garść podprażonych i posiekanych orzechów ziemnych

Przygotowanie:

Fasolę namocz przez noc, ugotuj do miękkości i odsącz. Odstaw do wystygnięcia, a następnie zmiksuj blenderem na pastę.

Siemię zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj do fasoli wraz z resztą składników. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz wspomóc się blenderem. 

Gotową masę wyłóż na blaszkę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia i wyrównaj zwilżoną wodą dłonią (masa będzie gęsta i plastyczna). Piecz 30-40 minut w 180°C. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Przygotuj polewę: W tym celu zagrzej mleko kokosowe i dodaj do niego kakao oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania lśniącej polewy. Wylej ją na ciasto. Posyp orzechami i odstaw na godzinę w chłodne miejsce aż polewa zgęstnieje. Później tylko krój i delektuj się do woli.




*Na podstawie zmodyfikowanego przepisu Pippy Kendricznlezionego u Jamiego Oliviera.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

55 komentarze

  1. No nie pogardziłabym! Poproszę kawałeczek.. ewentualnie cały placek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy, następnym razem upiekę dwa, w tym jeden dla Ciebie ;D

      Usuń
  2. Wygląda pysznie :) z fasoli jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie fasoli z czekoladą, każdy tego typu deser jest przepyszny ! A to twoje brownie bardzo zachęcająco wygląda :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Dogadzasz sobie czekoladowymi smakołykami,oj dogadzasz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fasolę już nie raz wykorzystywałyśmy do swoich wypieków i idealnie sprawdza się z dużą ilością kakao :D Wilgotne i zbite wypieki są totalnie w naszym guście :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och to prawda, zarówno fasola jak i ciecierzyca są idealne do wypieków z kakao ;)

      Usuń
  6. lubię brownie ! takiego z fasolą nigdy nie robiłam :) Kusi mnie ten przepis mocno ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam w takim razie wypróbować, żeby już dłużej kusić nie musiało :D

      Usuń
  7. Mniam, to ciasto musi obłędnie smakować, wygląda mega! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę kusząco, jak na brownie przystało :)

    A tak odnośnie całego bloga, to baardzo podoba mi się nazwa i zamieszczona transkrypcja :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to ogromnie!

      I super, że Ci się podoba. Bardzo mi z tego powodu miło ;)

      Usuń
  9. Jakież to kuszące i pewnie uzależniające.... no ja bym na jednym kawałku nie poprzestała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi pysznie! Ciekawa jestem jak smakuje :) Ale o cieście z czerwonej fasoli już słyszałam same dobre słowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba więc czas wypróbować, skoro tyle dobrych słów już słyszałaś, czyż nie? :D

      Usuń
  11. Bezmączne. Zdrowe i brownie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam kiedyś brownie z kaszy jaglanej, ale wersja fasolowa wygląda tak bardzo brownie'owato, że rośnie apetyt na czekoladę, hej, podziel się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy! Z chęcią się podzielę ;)
      Za to ja z jaglanej jeszcze nie robiłem, ale wydaje mi się, że nie będzie aż tak bardzo zakalcowate jak ze strączków :D

      Usuń
  13. Świetne brownie ,idealnie kleiste.

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiego brownie jeszcze nie jadlam. Koniecznie do sprobowania. Tym bardziej, ze wyglada naprawde oblednie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc cieszę się, że taki efekt udało mi się uzyskać ;)

      Usuń
  15. O tak, uwielbiam brownie fasolowe<333

    OdpowiedzUsuń
  16. no wygląda tak, że też już się oblizuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Niezła z Ciebie pani domu :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sie wie! Ugotuje, posprząta i jeszcze ciasto upiecze ;D

      Usuń
  18. Wow, wygląda obłędnie! Szczególnie na pierwszym zdjęciu - chciałabym chwycić ten kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam brownie. Kiedyś robiłam z czarnej fasoli, ale było mdłe. Może teraz spróbuję Twojej wersji? Skład jest naprawdę super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować, brownie jest dość ciężkie, lecz bardzo aromatyczne, więc myślę, że powinno Tobie posmakować :)

      Usuń
  20. Ciekawa jestem smaku. Ja raz robiłam ciasto z fasolą i po prostu nie wyszło więc olałam już temat. A to Twoje wygląda bardzo apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie warto tak od razu się poddawać! Wiadomo, że w kuchni nie zawsze wszystko wychodzi tak za pierwszym razem ;)

      Usuń
  21. Na jaką wielkość blachy są podane składniki?

    OdpowiedzUsuń
  22. Hej, czy melasę karobową mogę zastąpić syropem klonowym? nie korzystam zbytnio z tych wszystkich produktów bezglutenowych/BIO itd ale ma chyba podobną konsystencję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć! Tak, melasę z powodzeniem możesz zastąpić syropem klonowym lub z agawy. Na pewno będzie równie pysznie. :)

      Usuń
  23. czy ktos robil to ciasto_? .......

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto zrobione i rzeczywiście bardzo dobre :) Do polewy użyłam sklepowego, gęstego mleka kokosowego. Moje ciasto jest bez ziarenek wanilii, bo akurat się skończyły. Zamiast cukru trzcinowego -ksylitol. Ciasto mega zdrowe, myślę, że jeszcze powtórzę nie raz. Dzięki za przepis :D Ale typowej polskiej rodziny tym nie ugościsz, bo dla nich im wyższe ciasto tym lepsze, a to ciasto mega niskie, gadaliby, że zakalec :P Nie przetłumaczysz, że takie to jest specjalne Brownie :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się udało i smakowało ;) Oczywiście przepis można dowolnie zmieniać; ja takie brownie robię zwykle z tego, co akurat mam pod ręką. ;) Wiesz, ja dla typowej polskiej rodziny nie gotuję i nie zamierzam :P Plus tradycyjne brownie takie ma być - jeśli jest zbyt wyrośnięte to znaczy, że ktoś żałował masła albo czekolady i dodał za dużo mąki. ;) Zaś fasolowe nawet nie ma na czym urosnąć, haha :D

      Usuń