Podczas Wielkanocy obok mazurka nie może oczywiście zabraknąć babki lub jej mini wersji, przystosowanej w sam raz do koszyczka. Moja propozycja to bezglutenowe i wegańskie marmurkowe babeczki drożdżowe na mące jaglanej i kukurydzianej. Te babeczki powstały na drodze małego eksperymentu, więc jeśli chodzi o smak, to do ideału im jeszcze trochę brakuje, ale chyba wyglądają całkiem nieźle. Dzięki drożdżom są dość pulchne i od razu po upieczeniu smakują wyśmienicie. Jednak na drugi dzień bliżej im fakturą do babki piaskowej niż drożdżowej, ale to już chyba taki charakter użytej do wypieku mąki. Jeśli lubisz jaglane ciacha, to ta propozycja będzie dla Ciebie jak znalazł. 😉
SKŁADNIKI
- ½ szklanki z mąki jaglanej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ⅓ szklanki cukru, np. trzcinowego
- ½ szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 2 płaskie łyżeczki siemienia lnianego
- 70 ml oleju kokosowego
- 15 g świeżych drożdży
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- W letnim mleku rozpuść drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz siemię lniane. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut. Trzy rodzaje mąk połącz ze sobą, dodaj do nich resztę cukru i szczyptę soli.
- Wlej drożdżowy zaczyn, dodaj olej kokosowy i otartą skórkę pomarańczową. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrób ciasto. Powinno dobrze się zagniatać i przypominać tradycyjne ciasto drożdżowe.
- Ciacho podziel w proporcji 1:2 i do tej mniejszej części dodaj łyżkę kakao. Zagnieć ponownie, aby składniki się połączyły. Obie porcje ciasta odstaw na 2h w ciepłe miejsce do miski przykrytej ściereczką.
- Wyrośnięte ciasto powkładaj do foremek na babeczki o średnicy 5 cm, odrywając po kawałku raz ciemnego, raz jasnego ciasta. (Jeśli używasz foremek silikonowych, to nie musisz ich smarować uprzednio olejem. W przypadku metalowych warto to jednak zrobić).
- Piecz 20 minut w 180°C. Odstaw do wystudzenia i powyjmuj z foremek. Babeczki możesz dodatkowo ozdobić lukrem lub cukrem pudrem.
41 komentarzy
Pyszne babeczki 🙂 właśnie piję kawę to ci jedną podkradnę 🙂
Nie ma sprawy! Dużo ich zrobiłem, więc dla wszystkich wystarczy 😀
O łał ! Takie to by mi się do koszyczka przydały 😀 Tylko musiałabym się wyposażyć w takie malutkie foremeczki 😀
Och, tak, takie foremeczki są super. Kiedyś je wyczaiłem na jakiejś wyprzedaży ^^
Też muszę takich poszukać bo są mega urocze 🙂
piękne:) muszę na przyszłość zaopatrzyć się w takie foremki
Pewnie! W końcu to wielkanocny niezbędnik 😀
urocze! <3 do koszyczka idealne! a do tego jakie zdrowe 🙂
Dziękuję, starałem się 😀
Świetne babeczki 🙂 idealne do koszyczka 🙂
W rzeczy samej 😀
Super te Twoje babeczki :)) Do koszyczka jak znalazł 🙂
Cieszę się 😀
Małe pyszności 🙂 Wesołych Świąt! 🙂
Dziękuję i również życzę najweselszych 😀
Też robimy podobne maluchy ale w formie muffinek 😀
Muffinki też są spoko 😀
pyszne wyszły te babeczki 🙂 Wesołych Świąt 🙂
Dziękuję i również pysznych i Wesołych Świąt życzę 🙂
Słodkie te babeczki, ja też wkładam zawsze takie mini wersje do koszyczka:) Wesołych Świąt 🙂
To koszyczkowa podstawa 😀 Dzięki wielkie, również wszystkiego dobrego dla Ciebie w te Święta 🙂
Super babeczki 🙂 Radosnych Świąt Wielkanocnych 🙂
Dziękuję! Tobie również wszystkiego dobrego w te Święta 😉
są przepiękne, uwielbiam takie maluszki! wesołych i pysznych!
Dziękuję serdecznie. Były pyszne, mam nadzieję, że Twoje również 😉
Babeczki prezentują się ślicznie:)
Dzięki wielkie 😀
Smacznie wygląda 🙂
Super, dzięki 😉
Śliczne babeczki 🙂 W moim wielkanocnym koszyku w tym roku też znalazła się minibabeczka 🙂
Dziękuję. Babeczki w koszyczku to w końcu podstawa 😀
Jakie cudne 🙂 I do tego piękne zdjęcia 🙂 Szkoda, że nie widziałam ich wcześniej – przed świętami. Chyba zrobię po świętach 🙂
Dzięki śliczne 🙂 A zrobić można nawet bez okazji 😉
Super przepis, wreszcie jakaś zdrowsza alternatywa dla pszennych babek, które tylko tuczą… babeczki 😉
W takim razie super, że eksperyment mogę uznać za udany 😉
świetne są te babeczki w sam raz dla moich bezglutenowych Dziewczynek 🙂 pozdrawiam
Super! Cieszę się, że znajdują one amatorów. Pozdrawiam! 😉
a czym mozna zastapic drozdze?
Można spróbować bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Ale nie jestem pewien, czy wtedy wyjdą takie pulchne.
Witam. A co można dać zamiast oleju kokosowego bo akurat nie mam…?
Można użyć np. rzepakowego albo słonecznikowego czy nawet w wersji niewegańskiej masła 😉