Zastanawialiście się kiedyś nad tym, kto wynalazł muesli? Za protoplastę tego śniadaniowego cuda uważa się dr Maximiliana Birchera-Bennera – pioniera w dziedzinie zdrowego odżywiania i wprowadzania nowych nawyków żywieniowych w zdominowanej przez mięso i białe pieczywo kuchni XIX wiecznej Europy. Od tego czasu wiele się niestety zmieniło. Przeładowane często cukrem lub (o zgrozo!) syropem glukozowo-fruktozowym płatki przestały być już zdrowym pomysłem na śniadanie. Dlatego chyba znacznie lepiej przyrządzić je w domu. Co więcej, ma to jedną dodatkową zaletę – możemy dodać do nich swoje ulubione dodatki.
Oryginalny przepis na muesli dr Birchera zakłada dodanie, namoczonych uprzednio w wodzie, płatków do startych jabłek, posypaniu mielonymi orzechami oraz podaniu ich ze skondensowanym mlekiem, z czasem zamienionym na jogurt lub śmietanę. Moja propozycja bazuje na obecnych trendach. Dodatki w postaci orzechów i owoców potraktujcie tylko jako podpowiedź. Bądźcie kreatywni i stwórzcie własną wersję muesli. Tę wersję owsianki polecam w szczególności zabieganym osobom, które rano nie mają więcej niż 5 minut na przygotowanie śniadania. Wystarczy pamiętać tylko o jednym – by wieczorem zalać płatki wodą.
SKŁADNIKI
- 100 g płatków owsianych (pszenne lub żytnie również się nadają)
- 150 ml wody w temperaturze pokojowej (lub świeżo tłoczonego soku z jabłek)
- 1 starte ze skórą jabłko
- 1 łyżka syropu klonowego (ew. miodu/syropu z agawy)
- ½ banana
- sok z ½ cytryny
- garść siekanych lub mielonych migdałów
- garść żurawiny suszonej
- garść pestek granatu (lub innych dowolnych owoców sezonowych)
- można również pokusić się o jogurt
PRZYGOTOWANIE
- Dzień wcześniej płatki i migdały zalewamy wodą oraz syropem klonowym i odstawiamy w chłodne miejsce pod przykryciem. (Może to być parapet okna, jak i lodówka).
- Następnego dnia rano do płatków dodajemy starte jabłko i sok z cytryny. Wszystko mieszamy i wykładamy do 2 miseczek. Na wierzch dodajemy pokrojonego na kawałki banana, suszoną żurawinę i pestki granatu. Następnie wcinamy i możemy z pełnym brzuchem lecieć do pracy lub na zajęcia.
47 komentarzy
Nocne owsianki są pyszne i co dla mnie ważne szybkie do przygotowania.Jadłam je w innej wersji,ale Twoja z jabłuszkiem też fajna-wypróbuję:)
Pewnie, są ekstra i co najważniejsze można je zrobić tak ekspresowo ^^
Dziś ją miałam na śniadanie-smaczna,nawet małolat zjadł,a to dobry znak(małolat należy do wybrednych) :))) zapomniałam wprawdzie o migdałach i następnym razem dam minimalnie więcej wody,ale to chyba zależy od płatków i będę miała znów lekkie i zdrowe śniadanie:)
Super! Jeśli chodzi o dodatki, warto po prostu dodać swoje ulubione. Ja wziąłem akurat to, co miałem pod ręką tego dnia. Zaś co do wody, to tak, wiele zależy od płatków. O i zauważyłem też, że przy użyciu błyskawicznych, to nawet nie trzeba ich zostawiać na całą noc. Po godzinie już są dobre ^^
Dla zabieganych idealna! 🙂 fajna, pyszna wersja 🙂
Taaak, w końcu chwila moment i gotowe 🙂
Mój ulubiony sposób na owsiankę 🙂
O! To fajnie, że jest nas więcej 😉
O tej wodzie to nie wiedzialam ;( Super! Zalewalam zawsze rano wrzatkiem. Jadam z malinami. Pychotka.
p.s. Genialne fotki 😉
Ja właśnie też długo tak robiłem, aż w końcu odkryłem ten sposób. Dzięki wielkie za komplement 😉
w sam raz dla mnie! pycha:)
No to się cieszę 🙂
No i poleciałam "przez Ciebie" po banany:)
No to ekstra, na taki efekt liczyłem 😀
O takim śniadaniu marzymy zawsze kiedy kładziemy się spać a w lodówce już się owsianka robi xD
Piękne są takie marzenia 😀
Ja chętnie poproszę 1 porcję 🙂
Ja chętnie poproszę jedną taką porcję 🙂
Jasne! Już się robi 😀
słyszałam już coś o tym! zdjęcia piękne, bardzo lubię owsianki, może i na taką się pokuszę? 🙂
Spróbuj, na pewno nie pożałujesz 😉
Wiele słyszałam właśnie o dr Bircherze i jego muesli 🙂 szkoda tylko, że od tego czasu, jak sam zauważasz, wiele się zmieniło… teraz to syrop g-f, cukier i olej palmowy 🙁
Wielka szkoda, ja kiedyś na potęgę (gdy byłem młody i głupi) zajadałem się kupnym muesli. Na szczęście przejrzałem na oczy. Nie rozumiem tylko dlaczego producenci muszą wszędzie pakować te wszystkie dodatki, skoro można tak prosto i zdrowo…
Samo kolorowe zdrowie!
A jakże! 😉
Cudne zdjęcie, aż chce się monitor polizać:)
a śniadanie idealne dla moich dziewczyn:)
Haha, niezwykle jest mi miło 😀
Super pomysł na wczesne śniadanie 🙂
Nie tylko na wczesne, na drugie też jest jak znalazł ;D
Pyszne, pełne energii i witamin śniadanie 🙂
W końcu dobry start rano, to podstawa 🙂
no, no, domowe muesli zaiste bije na głowę wszystkie, które do tej pory jadłam – z chęcią przyrządzę takie w swojej kuchni! 🙂
Pewnie! Lepsza od muesli jest jeszcze tylko domowa granola ;D
takie śniadanie mogę jeśc codziennie 🙂 fantastyczne 🙂 pozdrawiam!
To tak jak ja ;D
mniam! zjem jutro przed treningiem!
Polecam! ;D
Lubię takie owsianki, szczególnie w miksem owoców 🙂
Świeże i suszone owoce to podstawa dobrej owsianki 😉
Czytałam kiedyś o muesli dr Birchera i przyznam się, że w swojej oryginalnej formie, nie brzmiała ona zbyt apetycznie. Zdecydowanie wolę nowoczesne wersje owsianki, Twoja wygląda bardzo apetycznie, podoba mi się, jak ją sfotografowałeś 🙂
To prawda, oryginalna wersja też mnie średnio zachęcała, więc trochę ją musiałem zmodyfikować. I dzięki za komplement – to były zdjęcia ekspres, na pięć minut przed wyjściem na zajęcia. Jak się okazuje, nie tylko szybko się ją robi ale i szybko fotografuje ;D
Zjadłabym takie śniadanko 🙂
Miło ;D
Też przygotowuję owsiankę wieczorem, ale zalewam płatki mlekiem 🙂
Jasne, mlekiem też można. Tutaj zaproponowałem wersję oryginalną: mleko (skondensowane) dodawano dopiero następnego dnia. 😉
Sa swietne, uwielbiam takie sniadanie!
Podpisuję się pod tym obiema rączkami ;D