Jednym z moich ukochanych sposobów na szparagi jest pizza z ich udziałem. Puszysty i niezbyt gruby spód, pokryty wybornym śmietanowym sosem, doprawionym gałką, czosnkiem i białym pieprzem. Do tego solidna porcja francuskiego koziego sera, świeżego tymianku i prażonych migdałów. I nagle okazuje się, że zwykła pizza nabiera wykwintnego charakteru i czaruje wszystkich swoim smakiem. Uważam, że sezon na szparagi nie może się bez tego dania obyć. Nie ma co się więcej rozpisywać. Zapraszam do stołu! Ale może zacznijmy najpierw od kuchni! W końcu musicie wiedzieć, jak ją zrobić. 😀
SKŁADNIKI
- 250 g mąki (u mnie orkiszowa biała)
- 150 ml letniej wody
- 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych)
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 biała cebula lub 2-3 szalotki
- 200 ml śmietany kremówki 30-36%
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- świeżo mielony biały pieprz
- sól do smaku
- odrobina oleju do smażenia
- 1 niecały pęczek szparagów
- 150 g sera koziego
- garstka podprażonych płatków migdałowych
- garstka świeżego posiekanego tymianku
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i (jeśli używasz) suchymi drożdżami. Świeże drożdże należy rozpuścić w wodzie, którą następnie wlewamy do ciasta wraz z oliwą.
- Zagniatamy ciasto, aż będzie cudownie elastyczne, a następnie odkładamy na 1.5-2h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, żeby ciasto przykryć ściereczką, aby nie wyschło.
- Cebulę (bądź szalotki) drobno siekamy i lekko przysmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie wlewamy śmietanę i powoli gotujemy (około 5 minut), aż sos zgęstnieje.
- Na sam koniec doprawiamy startym ząbkiem czosnku, gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Szparagi gotujemy w lekko osolonym wrzątku al dente (ok. 3-5 minut). Pamiętajmy o uprzednim ich umyciu i odcięciu twardych końcówek.
- Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na szerokość dużej blaszki.
- Po cieście rozprowadzamy sos śmietanowy, zostawiając 1-2 cm wolnego miejsca na brzegach. Następnie wzdłuż układamy szparagi jak na zdjęciach i całość posypujemy obficie pokruszonym kozim serem oraz tymiankiem.
- Wstawiamy do nagrzanego do 260°C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, aż pizza się cudownie zarumieni. Po wyjęciu posypujemy całość płatkami migdałów. Teraz kroimy na kawałki i zajadamy się w najlepsze. 😉
42 komentarze
Chętnie wciagne ale zamieniam ser na owczy 😉 kozi Ne Ne 😉
Owczy też będzie spoko! ;D
Na pizzy szparagi są super.
Co prawda, to prawda 😉
Wspaniała! Podoba mi się każdy szczegół! 😀
Dziękuję, bardzo mnie to cieszy 😉
Prawdziwe pyszności! Szparagów na pizzy jeszcze nie jadłam, ale bardzo podobają mi się składniki – kozi serek, tymianek, sos śmietanowy – wszystko do siebie idealnie pasuje 🙂
Dziękuję Ci Zuza, robię ją co roku i zawsze coś zmieniam; ta kompozycja wydaje mi się już bliska perfekcji 🙂
ależ smakowicie! i u mnie czekają szparagi na pizzę 🙂
Ekstra, mam nadzieję, że będą na Twoim blogu, to może zainspiruję jakimś nowym przepisem 😉
Fiu fiu fiu…. Świetne ! Aż chce się od razu na to rzucić :}
Możesz rzucać się śmiało, haha! 😀
Mega pyszna, z creme fraiche najlepsza:))
Pewnie, że tak! 🙂
Obłędna! Zostało trochę dla mnie? 😉
Tak, specjalnie ukryłem jeden kawałeczek dla Ciebie 😉
Bardzo ciekawe połączenie, pysznie się prezentuje:) Ja też planuję w ten weekend pizzę ze szparagami, ale w trochę innym wydaniu 🙂
To mam nadzieję, że się nim później pochwalisz na blogu 😀
Świetny pomysł na pizzę, szparagi, ser, płatki migdałów po prostu genialne połączenie 🙂 Zjadłabym taką :):) od razu całą 🙂
Fakt, trudno się od niej oderwać. Cieszę się, że "posmakowała" również i Tobie 😉
Ale cudne kolory:)))
Dziękuję 🙂 To chyba zasługa nowych desek 😉
Piękne zdjęcia!!! u mnie bezmięsna pizza byłaby cała dla mnie,a takiej szparagowej jeszcze nie jadłam:)
Haha, to dobry sposób! 😀 Szkoda, że u mnie on nie działa! 😛
PS. Dziękuję za komplement 😉
Uwielbiam <3
Fajnie! 😀
Ciekawa niestandardowa propozycja na pizzę 😀
To się cieszę 😉
smacznie wiosenna 🙂 uwielbiam ser kozi więc chętnie zjadłabym w takiej wersji pizzę 🙂
Ser kozi jest ekstra, też uwielbiam, co chyba widać w moich przepisach 😀
Wow, cudowne! Świetnie wygląda 🙂
Och jak miło! 🙂
Wspaniała! Taka ładna, że aż szkoda jeść!
Właśnie na odwrót! Taka ładna, że trzeba jeść, haha xD
Pizzowa wariacja – genialny pomysł 🙂
Dziękuję i fajnie, że przypadła Wam do gustu 🙂
Pięknie wygląda, aż zazdroszczę osobie, która miała okazję kosztować takiego cuda 🙂
Haha, ależ nie ma co zazdrościć, wystarczy zrobić własną. Jestem pewien, że będzie równie pyszna 😉
Smaki idealnie pod mój gust ! A zdjęcia mówią same za siebie ,że to musi być pyszne 🙂
(xcookiemonsterx.blox.pl)
Bardzo miło mnie to słyszeć, dzięki wielkie 😉
O ja!! Jadłabym i nie wiem czy byłabym w stanie się od niej oderwać 😀
Fakt, z trudnością to odrywanie się przy tej pizzy przychodzi 😀