Prosty i lekki sernik na zimno z mnóstwem truskawek i pysznym czekoladowym spodem brownie. Masę serową przygotowałem z delikatnego twarogu (à la serek kanapkowy) z dodatkiem jogurtu, dzięki temu jest aksamitna i lekka. Do tego ustawione w rządku owoce i truskawkowy mus. Sądzę, że każdy sernikożerca będzie ukontentowany. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Taty! 😉
SKŁADNIKI
Spód:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 2 jajka
- 100 g brązowego cukru
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 700 g delikatnego twarogu (użyłem President)
- 300 g jogurtu greckiego
- 100 g cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 kg truskawek
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- plus truskawki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
- Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do rondelka razem z masłem pokrojonym w kostkę. Wstaw na mały ogień i doprowadź do rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
- Następnie wbij jajko, wsyp cukier oraz przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i wylej na blaszkę o średnicy 25 cm, pokrytą uprzednio papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 15 minut w 180°C. Ciasto powinno być wilgotne i lekko zakalcowate. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Masa serowa
- Twaróg połącz z jogurtem, skórką z cytryny i cukrem za pomocą łyżki. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 4 łyżki wrzątku i dokładnie rozpuść ją w wodzie. Wlej do masy serowej i bardzo szybko w ją w niej rozprowadź.
- Na spodzie brownie poukładaj pionowo umyte i pozbawione szypułek truskawki. Wylej nań masę serową i wstaw do lodówki do stężenia.
Mus truskawkowy
- Umyte i odszypułkowane truskawki zmiksuj razem z cukrem blenderem na mus.
- Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia, następnie wlej 3 łyżki wrzątku i dokładnie rozpuść ją w wodzie. Wlej ją do zmiksowanych truskawek i dokładnie wymieszaj.
- Mus wylej na masę serową. Odstaw na minimum 3h do lodówki do całkowitego stężenia.
- Gotowe ciasto możesz ozdobić również plasterkami lub połówkami truskawek. Smacznego!
24 komentarze
Jadłabym!
No ja myślę! 😀
Wyszło jak zwykle ślicznie 🙂 knife&spoon
Dzięki wielkie, kurcze, żebym tylko za bardzo nie przywykł do tych komplementów ;P
Idealny chyba na każdą okazję. Wyjątkowy sernik (:
Pewnie, że tak, nawet bez okazji można zrobić 😉
mam fajna herbatę – zapraszam do siebie z tym ciachem;)
Na herbatę zawsze chętnie, już pakuję ciachi i lecę! 😀
Cudny,pyszny,truskawkowy!!! kolejny udany wypiek,masz talent:)
Och, dzięki, dzięki! Rumienię się teraz niczym te truskawy 😀
Oj nasz tata byłby zachwycony z takiego tortu 😀
Niestety na jutro już nic mu nie upieczemy ale na weekend na pewno słodki wypiek od nas dostanie 😛
No to dobrze, w końcu każdemu tacie należą się łakocie w jego święto 😀
Wygląda super! Uwielbiam wszelkie ciasta na zimno i mogłabym je jeść cały rok, nawet zimą 😀
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Och ja też je uwielbiam! I chyba największy plus, to że tak ekspresowo je się robi 😀
Wyszedł świetnie, ślinka cieknie bez dwóch zdań 🙂
Bardzo mi miło! 😀
Smakowita propozycja 🙂 Uwielbiam serniki na zimno, dla mnie to smak wakacji 🙂
Słodkich wakacji! 😀
Bardzo efektowne ciacho 🙂 A smakować musiało bajecznie 🙂
Dziękuję Gin! Skłamałbym, jeśli powiedziałbym, że było inaczej 😀
Wow !! to ciasto jest po prostu idealne, połączenie browni, sernika i truskawek, a dodatkowo jeszcze tak wygląda :):)
Cieszę się Agnieszko ogromnie, że przypadło ono Tobie do gustu 🙂
Uwielbiam takie ciasta, szczególnie z truskawkami właśnie :))
No to fantastycznie! 🙂