Pogoda na weekend zapowiada się wspaniale! Co z tym fantem zamierzacie zrobić? Ja na przykład udaję się do ogrodu na wielkie grillowanie i zamierzam upiec takie oto szaszłyki! Może i Wy do mnie dołączycie? Proponuję Wam kruche i delikatne mięso z kurczaka, zanurzone uprzednio w ziołowej marynacie i nabite na patyk wraz ze słodkim i soczystym ananasem. Do tego chrupiąca papryka i czerwona cebulka, które nie tylko smakują, ale i cieszą oczy. Czy może być smaczniej? Oczywiście! Wystarczy dorzucić do tego kilka pysznych sosów, bez których żaden grill nie może się obyć! U mnie będą 3 różne do wyboru – domowy ketchup, słodki tajski sos chili oraz dip jogurtowo-serowy z kolendrą. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie! To co? Mam rozumieć, że do zobaczenia na grillu? 😉
SKŁADNIKI
Marynata:
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Szaszłyki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1 świeży ananas
- 3 czerwone papryki
- 6 czerwonych cebul
- garść siekanej kolendry lub pietruszki
- patyczki do szaszłyków
Domowy ketchup:
- 500 ml pasty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 mała papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki kuminu
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Słodki sos chili:
- 200 ml wody
- 50 ml octu ryżowego
- 125 g cukru
- 3 duże papryczki chili
- sok z ½ limonki
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno starte
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki wody
- szczypta soli
Dip jogurtowo-serowy z kolendrą:
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 100 g białego sera
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek kolendry (ewentualnie natki pietruszki)
- ½ zielonego ogórka
PRZYGOTOWANIE
Marynata
- Wszystkie składniki na marynatę po prostu wymieszaj ze sobą.
- Piersi umyj i oczyść z błonek. Następnie pokrój w dużą kostkę. Wsyp je do dużej miski, dodaj marynatę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.
- Ananasa obierz i również pokrój w dużą kostkę. Paprykę umyj i pokrój na kawałki. Cebulę obierz, przekrój na ćwiartki i pooddzielaj poszczególne warstwy.
- Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno paprykę, mięso, cebulę i ananasa.
- Szaszłyki piecz na grillu przez 20-30 minut na rozgrzanym grillu, obracając je do czasu, do czasu. Możesz je również przygotować w piekarniku. W tym celu nagrzej go do 200°C i piecz przez taki sam czas.
- Po upieczeniu szaszłyki posyp natką kolendry. Podawaj je z przygotowanymi uprzednio sosami oraz lekką sałatką.
- W rondlu zagotuj wodę z octem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić drobno posiekane papryczki i gotuj je przez 5-7 minut. Następnie dodaj imbir, sól i czosnek.
- Sos zdejmij z ognia i utrzyj lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne. W szklance rozrób mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami zimnej wody. Wlej do rondla i dokładnie wymieszaj.
- Wstaw ponownie na ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny. Odstaw do wystudzenia. Sos najlepszy jest na drugi dzień. Jednak z powodzeniem można go podawać po przestudzeniu do temperatury pokojowej.
Domowy keczup
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez 2-3 minuty. Wlej pastę pomidorową, dodaj ocet, gorczycę oraz cukier.
- Gotuj przez 30-40 minut na bardzo małym ogniu, aż sos się zredukuje. Pamiętaj, by od czasu do czasu go wymieszać. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i zmiksuj blenderem na gładko. Odstaw do wystudzenia.
- Ogórka obierz i zetrzyj na tartce zaś czosnek i kolendrę drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj, aż powstanie sos.
32 komentarze
zjadłabym wszystko!
Haha, a mi nic nie zostawisz? 😛
Prezentują się po prostu wybornie ^^, uwielbiam takie szaszłyki 🙂
Dziękuję 🙂 Takie szaszłyki są supersmaczne 😉
Świetne sosy i dipy! Słodki sos chilli wprost uwielbiam 🙂
Och ja też! Jest kwintesencją wszystkiego, co najlepsze w sosach 😀
MNIAM! Szaszłyki wyglądają bajecznie!
Dziękuję Marcela 🙂
To ja wpadam na tego grilla, bo zapowiada sie wybornie 😀 Pyszne połączenie, poproszę porcję-koniecznie z tajskim chili 😉
Jasne, wpadaj 😀
PS. Widzę, że mamy podobny gust – też szaleję za nimi z sosem chili 😀
Wyglądają cudownie 🙂 jak wyobraziłam sobie połączenie słodkiego ananasa i papryki to musi być wyśmienite, moi znajomi zazwyczaj serwują twardą i gumową karkówkę więc w ten weekend wpadam do Ciebie 🙂
Zapraszam! 😀 Co do karkówki to też nie jestem jej fanem – wolę właśnie takie szaszłyki – są lekkie i pyszne 🙂
Ale kolory! Ale połączenie składników! REWELACJA! Jadłbym oczami 😉
Haha, dziękuję pięknie! O taki efekt mi chodziło, więc mogę czuć się spełniony 🙂
ananas z grila jest chyba najsmaczniejsza wersja ananasa;)
To prawda, jest pyszny! 🙂
Pycha, szaszłyki z grilla są świetne 🙂
Trudno jest mi się z tym nie zgodzić 😀
No i narobiłeś apetytu… a miałam w planach coś zupełnie innego 😛
Haha, ja tak zawsze psuję plany i przekonuję innych do własnych pomysłów ;D
Jakie kolorowe szaszłyki. 🙂 A marynata zdecydowanie trafia w moje kubki smakowe. 😉
Kolory to podstawa, w końcu najpierw jemy oczami 😀
U mnie póki co nadciąga burza… ale po burzy może zaświeci słońce 🙂 szaszłyki pycha, bardzo takie lubimy jedynie zamiast ananasa daję małe pieczarki a mięsko marynuję z dodatkiem jogurtu lub maślanki. Następnym razem zrobię takie jak Twoje 🙂
Ach, ta nieszczęsna pogoda ciągle płata nam figle. 😛 Zaś co do wersji z pieczarkami, to też takie robię. Maślankę też mam wypróbowaną – nadaje niepowtarzalnej delikatności mięsu, to fakt 😉
idealne jedzenie na lato:)
Sama prawda;)
Wspaniałe te szaszłyki. Wyglądają bardzo apetycznie. Ale najbardziej mnie zainteresowały sosy 🙂
To widzę, że podzielamy wspólne zainteresowania – dla mnie dobre sosy to podstawa ;D
Wyglądają super. Uwielbiam szaszłyki :-). Chociaż ja, jak już jem, to ograniczam się do niemal samego mięsa, bez warzywnych dodatków :-).
Haha, można i tak. 😀 Chociaż dla mnie mięso bez odpowiedniej porcji warzyw jest nie do przyjęcia 😛
Wyglądają przepysznie i bardzo trafione połączenie 🙂
Fajnie, że tak myślisz Cookiemonster 🙂