Ostatnim razem pisałem dla Was o salmorejo – tradycyjnym hiszpańskim chłodniku, który narodził się w Kordobie. Wspominając ten przepis, przypomniałem sobie o tym, jak bardzo kocham gazpacho i jakoś tak za ciosem przygotowywałem w domu kilka różnych wersji. Jedną z nich, która wybitnie mi posmakowała, jest waśnie ta z melonem. Słodka, aksamitna i tylko delikatnie pomidorowa, o przepięknej żółtej barwie. Gazpacho podawane z krewetkową salsą i migdałami stało się daniem wykwintnym. Sam pomysł zaczerpnąłem z Kwestii Smaku. Jedyne czego mi w nim brakowało to odrobiny pikanterii. Przeglądając różne magazyny kulinarne znalazłem przepis na tytułowy relish chili o mocnym aromacie kopru, kolendry i imbiru, który idealnie się skomponował z łagodną zupą. Zróbcie je koniecznie, póki sezon na pomidory trwa w najlepsze. 😉
SKŁADNIKI
Gazpacho:
- 500 g pomidorów (u mnie żółte śliwkowe)
- ½ melona (u mnie kantalupa)
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sake lub wina mirin
- 1 ząbek czosnku
- 200 g bagietki
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól himalajska do smaku
Salsa krewetkowa:
- 200 g krewetek (Black Tiger lub Vannamei)
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- ¼ łyżeczki płatków chili
- 1 cm kłącza imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
- odrobina soli
Relish chili:
- 350 g czerwonych pomidorów
- 2 papryczki chili lub pepperoni
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 ml octu ryżowego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 cm kłącza imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
Dodatkowo:
- prażone płatki migdałów
PRZYGOTOWANIE
Gazpacho
- Pomidory natnij od spodu na krzyż i zalej wrzątkiem. Odstaw na 1-2 minuty, następnie przestudź zimną wodą i obierz ze skóry. Pokrój na mniejsze cząstki i wyjmij twarde szypułki.
- Melona oczyść z pestek i wyjmij cały miąższ za pomocą łyżeczki. Umieść go wraz z pomidorami w kielichu blendera. Zmiksuj na gładko.
- Bagietkę namocz w letniej wodzie, odciśnij i wrzuć do blendera wraz z ząbkiem czosnku. Wlej ocet ryżowy, sake i oliwę z oliwek. Zmiksuj ponownie. Dopraw solą do smaku.
- Gotowe gazpacho umieść w lodówce na kilka godzin celem jego schłodzenia.
- Krewetki (rozmrożone, oczyszczone i odsączone z nadmiaru wody) umieść w misce. Dodaj płatki chili, otarty imbir i ząbek czosnku. Wrzuć kolendrę i delikatnie posól. Odstaw na czas schłodzenia gazpacho.
- Przed podaniem smaż na łyżce oliwy z oliwek lub maśle przez 1 minutę.
Relish chili
- Pomidory natnij od spodu na krzyż i zalej wrzątkiem. Odstaw na 1-2 minuty, następnie przestudź zimną wodą i obierz ze skóry. Pokrój na mniejsze cząstki i wyjmij twarde szypułki.
- Papryczki pokrój na cienkie paseczki.
- Kolendrę, nasiona kopru włoskiego i płatki chili podpraż na rozgrzanej patelni. Następnie wrzuć do moździerza wraz z drobno posiekanym czosnkiem i imbirem. Utrzyj wszystko na gładką pastę.
- Do rondelka wlej ocet ryżowy i wsyp cukier. Doprowadź do wrzenia, a następnie wrzuć aromatyczną pastę, pomidory oraz pokrojone papryczki. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez 30-40 minut, aż sos się zredukuje. Odstaw do wystudzenia.
Podanie
- Schłodzone gazpacho rozlej do głębokich talerzy. Na środek wyłóż krewetkową salsę oraz relish chili (ilość według uznania), następnie posyp całość płatkami migdałów. Do chłodnika warto podać również świeże pieczywo. Smacznego!
* Przepisem na gazpacho zainspirowała mnie Kwestia Smaku.
** Przepis na relish chili pochodzi z 3 numeru magazynu Slowly Veggie.
14 komentarzy
Ależ to apetycznie wygląda! Świetna kompozycja 🙂
Dziękuję Kinga, bardzo jest mi miło! 😉
Nigdy nie jadłyśmy ale połączenie smaków zachwyca, to musi świetnie smakować 🙂
Och tak, to połączenie smaków wręcz eksploduje w buzi 😉
Wow,cóż za kolor obłędny:)
Zasługa pomarańczowych pomidorów 😉
Jestem nad wyraz ciekawa relishu z takimi składnikami… No i to melonowe gazpacho, jego też jestem ciekawa – strasznie mnie ta propozycja kusi :}
Relish jest czadowy! U mnie całe wakacje gościł do dań z grilla i gorąco Tobie go polecam, tak jak całe danie 😉
Fantastyczne danie! Bardzo podoba mi się relish z chilli, myślę, że "podkradnę" ten pomysł i będę dodawać do różnych potraw, bo jestem miłośniczką pikantnych smaków 🙂
Och tak, relish jest wprost rewelacyjny i to nie tylko do gazpacho ale również do grillowanych warzyw i serów. To moje tegoroczne odkrycie 😉
Wspaniałe połączenie. I jak zwykle pięknie się prezentuje 🙂
Pozdrów Walencję ode mnie 😉
Dziękuję bardzo! A Walencja oczywiście pozdrowiona! 😉
Całość musi smakować wyśmienicie, zresztą uwielbiam takie orientalne smaki, więc na pewno takie danie by mi smakowało:)
Cieszę się bardzo i myślę, że na pewno by Tobie posmakowało 😉