SKŁADNIKI
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru białego
- ¼ szklanki cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- ⅛ łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
- 2 szklanki purée z dyni*
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 szklanki maślanki
- 5 ekologicznych jajek
Polewa:
- 100 g miękkiego masła
- 200 g serka Philadelphia
- ¾ szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).
- Przygotuj dwie miski. Wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy połącz ze sobą. Jajka, maślankę, purée z dyni* i rozpuszczone masło (w temperaturze pokojowej) umieść razem w osobnej misie i ubij lekko trzepaczką. Dodaj do suchych składników i połącz ze sobą za pomocą łyżki.
- Masę wlej do formy o wymiarach 25x35 cm pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 40-50 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudź w uchylonym piekarniku.
Polewa
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj mikserem do białości, następnie dodawaj serek Philadelphia łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Podobnie postąp z cukrem pudrem, powoli go wsypując, cały czas ucieraj masę.
- Polewą posmaruj zimne ciacho. Całość posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i włoskimi orzechami.
UWAGI
*Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu wystarczy ją zmiksować na gładko za pomocą blendera i gotowe.
46 komentarzy
Musi być pyszne , pozdrawiam 🙂
Och jest i to jak! 😀
Po prostu czujemy w kościach, że to ciasto byłoby naszym biletem do Nieba 😀
Myślę, że to jak najbardziej właściwe odczucia 😀
Wygląda po prostu bosko. Jakby co, to wiem gdzie zajrzeć 😉 Dyń Ci u mnie dostatek, więc chętnie skorzystam z przepisu.
Serdecznie dziękuję i bardzo zachęcam 😉
dynia królowa jesieni, uwielbiam w każdej postaci. szczególnie w formie ciasta z białą, kremową polewą. aż u mnie czuć jego piękny zapach 😀
Och tak <3 A takie ciacho to wprost koronacja dyni na królową 😀
piękne, jesienne ciasto, bez dyni nie może się obejść;)
Co prawda to prawda 😉
To chyba jedyne warzywo którego jeszcze nie oswoiłam w kuchni,dlatego częstuję się Twoim.Pycha!.
Czas najwyższy to zrobić. Dynia nie taka straszna jak ją malują 😉
Nie pozostaje nic innego,jak tylko siadać i zjadać:)
Pewnie! 😉
Ciasto cudownie apetyczne! 🙂 Przepiękne, klimatyczne zdjęcia! 🙂
Ogromnie mnie to raduje, dziękuję 🙂
Oczywiście zabieram kawałek<3
Ależ proszę! 😀
Uwielbiam wilgotne ciasta, tak więc zdecydowanie piszę się na kawałek 🙂
Myślę, że to ciasto Ciebie w tej kwestii nie zawiedzie 😉
Mmmm… ciasto dyniowe kusi! Uwielbiam!
Ponoć to najgroźniejszy jesienny kusiciel ;D
Marchewkowe uwielbiam i czuję że to mogłoby również wejść w kanon ulubionych 😉
Jest bardzo zbliżone smakiem właśnie do marchewkowego, tylko chyba bardziej delikatne 😉
mamy jesień, widzę dynię i dostaje ślinotoku! 🙂
Mmm.. to ciacho musi bić na łopatki 😉
Nie pozostaje mi powiedzieć nic innego, jak potwierdzić, że bije. Inne ciasta odpadają w szeregach 😀
Zdecydowanie nie mogłybyśmy mu się oprzeć 🙂 pyszne ciasto
Fakt, nie można jemu odmówić ;D
Śmignęła mi gdzieś na fejsie ta dyniowa perfekcja, ale dopiero teraz widzę przepis. Wygląda genialnie, wzdycham do ekranu! 😉
To wzdychajmy razem, bo ja już cierpię, że się tak szybko skończyło 😀
Cudowne ciacho 🙂 bardzo lubię słodkości z dynią. Porywam kawałek 🙂
Ależ proszę, na zdrowie! ;D
Wygląda rewelacyjnie, aż chciałoby się sięgnąć po kawałek 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Kocham dyniowe ciasta, niestety w Polsce nie cieszą się takim powodzeniem jak w Stanach 🙂
To fakt, ale myślę, że dynia i tak zrobiła u nas już niezłą furorę, więc z roku na rok jej popularność wzrasta 😉
Uwielbiam takie mocno korzenne, dyniowe ciasta. To jest taki wypiek, który o tej porze roku zdecydowanie wymiata wszystkie inne słodkości 🙂
Co prawda to prawda! Takie ciacha jesienią nie mają sobie równych 😉
Jestem łasuchem 😀 Jem oczami i brakuje mi tego smaku 🙁 Koniecznie wypróbuję przepis 🙂
Bardzo polecam! Ciasto dyniowe z tego przepisu wychodzi naprawdę niesamowite! 😉
Właśnie czegoś takiego szukałam! Wreszcie ocalę biedną dynię od wylądowania w gulaszu!:)
Bardzo się cieszę! Ale gulasz też dobry, chociaż ciasto to najlepszy sposób na dynię! 😀
Wygląda pysznie więc musiałam wypróbować, niestety wyszedł zakalec 🙁 co mogłam zrobić źle?
Hej Justyna, jesteś pewna, że zakalec? To ciasto ma dość specyficzną strukturę, przypominającą plaster miodu i jest bardzo wilgotne. 😉 Jeśli jednak faktycznie wyszedł, to mogły mieć na to wpływ: zbyt zimne składniki użyte do pieczenia, np. maślanka prosto z lodówki, nierozgrzany piekarnik przed włożeniem ciasta czy zbyt niska temperatura chłodzenia ciasta.
To na pewno zakalec, ciasto ma około 2 cm i jest zupełnie zbite. Możliwe że maślanka była zbyt zimna, lub za szybko otworzyłam drzwiczki piekarnika. Z początku ładnie urosło niestety po otworzeniu piekarnika stopniowo opadało. Pozostaje tylko spróbować jeszcze raz bo w smaku bardzo dobre 🙂
Ach, no to pewnie tak. 🙁 Możliwe. Spróbuj użyć następnym razem wszystkich składników w temperaturze pokojowej i po upieczeniu nie otwierać piekarnika. Tylko pozwolić mu się spokojnie wystudzić. To zawsze chroni przed zakalcem. 😉
PS. Zakalce zdarzają się nawet najlepszym. Czasem nawet mi, gdy się zbytnio się śpieszę, ale ciiii 😀