SKŁADNIKI
Syrop:
- 300 ml wody
- 150 g brązowego cukru
- 150 g purée z dyni*
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
Pumpkin Spice Latte:
- 200 ml mleka
- 1 filiżanka espresso
- 30 ml korzennego syropu dyniowego
- kopiasta łyżka bitej śmietany
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Syrop do Pumpkin Spice Latte
- Do rondla wlej wodę i wsyp cukier. Wrzuć rozkrojoną na pół laskę wanilii i wsyp wszystkie przyprawy. Wstaw na mały ogień i gotuj przez około kwadrans. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
- Wyjmij laskę wanilii, a syrop przecedź przez gazę lub gęste sito. Połącz z dyniowym purée i zmiksuj za pomocą blendera. (Syrop możesz ponownie przecedzić).
- Wlej do buteleczki i przechowuj w lodówce do kilku tygodni, chociaż podejrzewam, że i tak zniknie szybciej. 😉
Przygotowanie Pumpkin Spice Latte
- Spień gorące mleko, wlej espresso oraz syrop i delikatnie zamieszaj.
- Górę wyłóż bitą śmietaną i posyp odrobiną cynamonowego cukru, który otrzymasz, łącząc 2-3 łyżki brązowego cukru z 1 łyżeczką cynamonu.
UWAGI
*Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu wystarczy ją zmiksować na gładko za pomocą blendera i gotowe.
28 komentarzy
Wygląda apetycznie 🙂 ciekawi mnie smak 🙂
To mogę zdradzić, że jest pyszny i bardzo aromatyczny 😉
Mmm, ależ to musi być pyszne! Idealne na jesienne pluchy:)
W rzeczy samej 😀
Spadasz mi z nieba z tym przepisem:)
Cieszę się ogromnie 😉
….i świętami zapachniało 😉 pyszny, aromatyczny, ulubiony syrop 🙂
To taki przedświąteczny przedsmak 😀
Zdecydowanie uwielbiam takie domowe syropy<3
To tak jak ja! 😀
Z racji tego, że kawy nie lubimy to taki syrop idealnie pasowałby do naszej owsianki 😀
Myślę, że będzie jak znalazł 🙂
Dziękuje za ten przepis, jestem nim totalnie zauroczona. właśnie dostałam dynię i na pewno przygotuję taki syrop, bo tak jak ciebie, mnie też kiedyś zauroczyła taka kawa w znanej sieciówce.
Wypróbuj koniecznie i daj znać co sądzisz, bo moje prace nad nim jeszcze się nie zakończyły 😀
Pyszności! Uwielbiam dyniowa kawę, w zeszły weekend robiłam bardzo podobny syrop, tylko z dodatkiem mleka skondensowanego. W piekarniku wlaśnie siedzi dynia, więc w ten weekend wypróbuję Twój przepis 🙂
Właśnie widziałem na fanpejdżu! 😀 Z mlekiem skondensowanym też kiedyś robiłem i był super, ale nie dało się go zapakować w słoiczki na zimę 😛
Oj, ten syrop dyniowy kusi! Kawy nie pijam, ale na placuszkach lub naleśnikach taki syrop na pewno pysznie by się sprawdził 🙂
Pewnie, naleśniki z nim są rewelacyjne !;)
ależ kawusia <3 cuuudeńko.. weź zaproś!
No to wpadaj, jeszcze trochę syropu mi zostało 😉
Robiłam podobny w zeszłym roku, obłędny smak i aromat 🙂
To prawda! Przez co ten syrop uzależnia 😀
moje smaki 🙂
Fajnie 😉
O matko! muszę zrobić ten syrop ! Wygląda świetnie a poranna kawka z takim syropem jest pewnie jak marzenie ! 😀
Musisz, koniecznie! Kawa z tym syropem jest naprawdę znakomita 😉
Właśnie szukałam wszędzie przepisu na ten syrop i w końcu znalazłam idealny 🙂 koniecznie muszę wypróbować tą słynną kawę
Bardzo się cieszę, że to właśnie moją wersję syropu uznałaś za idealną 🙂 Koniecznie daj znać jak Ci smakowała z nim kawa 😉