3,4K
Faza na ciastka w mojej kuchni wciąż trwa! Przepis na te sympatyczne bałwanki obiegł już sieć lata temu. Pamiętam, że kiedyś dość często je robiłem, jednak ostatnio odeszły one trochę wraz ze śniegiem w zapomnienie. Po latach znowu powróciły, by tym razem zawitać na blogu. Mam nadzieję, że ta sympatyczna gromada skradnie Wasze serca i również zechcecie je upiec. A jaka frajda jest przy ich dekorowaniu! 🙂
PS. Koniecznie zajrzyjcie na dół strony! Znajdziecie tam niespodziankę!
PS. Koniecznie zajrzyjcie na dół strony! Znajdziecie tam niespodziankę!
SKŁADNIKI
Ciastka:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego anyżu
Dodatkowo:
- 300 g cukru pudru
- 30 ml białka
- kilka kropli soku z cytryny
- 18 pianek marshmallow
- barwniki lub kolorowe pisaki
- posypki do ciasteczek
PRZYGOTOWANIE
Ciastka
- Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem i żółtkiem. Następnie dodaj mąkę, sól i przyprawy. Wymieszaj i zagnieć tylko do połączenia się składników. Uformuj z ciasta kulę i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Zimne ciasto podziel na 18 równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu 6-7 cm.
- Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce).
- Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut, aż delikatnie się zarumienią. Studź na kratce.
Dekoracja
- Gdy ciastka będą się studzić, przygotuj lukier. Ubij lekko białko z sokiem z cytryny, a następnie wsyp cukier puder i wymieszaj rózgą.
- Wierzch ciastek posmaruj tak przygotowanym lukrem. Na każde ciastko połóż jedną piankę marshmallow. Całość ozdób kolorowymi posypkami, jadalnymi pisakami lub kolorowym lukrem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
32 komentarze
masz talent 🙂 pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję pięknie i również pozdrawiam 🙂
I każdy jest inny, jedyny w swoim rodzaju 😀 Od niejednego wymagałoby to dużo cierpliwości 😉
Haha, zawsze można umilić sobie tą pracę podjadaniem ciastek i od razu z cierpliwością nie ma problemu 😉
Świetnie wyglądają te bałwany! Co prawda musiałbym ściąć im głowy i zjeść bez;)
Bez głów smakują równie dobrze 😉 Niestety nie wiem czym można byłoby zamienić pianki, ale może następnym razem wpadnie mi do głowy jakiś zamiennik.
Ale słodziaki:))) Mój synek na pewno będzie chciał takie Zrobić;)
Super! Myślę, że będzie to dla niego niemała frajda 😉
Do następnej zimy bałwanki:))) podziwiam Twoje pomysły i staranność wykonania:)
Do staranności myślę, że jeszcze trochę brakuje – jednak robione były w pośpiechu – ale dziękuję za docenienie 😀
One się topią więc nie będą trzymać fasonu:)))a tego nie można mylić z niestarannością:)))
Haha, no tak, masz mnie! Dobrze chociaż, że efekt topienia zatrzymuje się w momencie zastygania lukru 😀
Śliczne te bałwanki 🙂 A e-book też bardzo fajny, wiele pysznych inspiracji. Mi podobają się twoje choinki – lizaki 🙂
O, dziękuję Zuza! Cieszę się, że zajrzałaś do naszego dzieła i fajowo, że urzekły Ciebie moje choinki 😉
Fajowe!
Dziękuję 🙂
Słodziaki 🙂
No ba! W końcu sam cukier, to słodziaki, haha 😀
Słodziaki;)))
No ja myślę 😀
Oj niektóre troszkę smutne, że się roztapiają ale mimo to i tak są słdziakami 😀
Haha, myślę, że jeszcze smutniejsze będą, gdy dojdzie do konsumpcji 😀
Cóż, każdy dzieciak na święta byłby zachwycony takimi ciasteczkami 🙂 Ba ! Ja, dorosła baba, jestem nimi wprost urzeczona :}
Ja myślę, że my dorośli również potrzebujemy trochę takich wesołych słodkości, które pomagają wrócić do czasów dzieciństwa choć na moment 😉
Jakie cudne, świetny pomysł :). I te miny, super :D.
Starałem się by były ekspresywne 😀
Te bałwanki bardzo mnie kuszą. Widzę,że Ty się im nie oparłeś 🙂 Wyszły cudownie!
Już robię je od lat, choć z małą przerwą i tak mi się jakoś o nich przypomniało w tym roku 😀
Widzę na food2 sezon na bałwanki w pełni ;D Przepiękne, ale z Ciebie kreatywna zdolniacha!
No ba! To taki mój autorski sposób na przywołanie zimy 😀
Jaki świetny pomysł, ciacha wyglądają cudownie 🙂
Bardzo dziękuję 🙂