Kiedy mieszkałem w Hiszpanii empanadillas były podstawą mojego codziennego wyżywienia. Spędzając cały dzień na zajęciach, w przerwie na lunch kupowałem takiego pierożka w uniwersyteckim barze i zazwyczaj to mi wystarczało, aby przetrwać. Jako że nadzień zawsze było do wyboru do koloru, to jakoś nie potrafiły mi się one znudzić. Empanadillas mogą być przyrządzane na kilka sposobów. Ich podstawą jest cienkie ciasto (kruche albo drożdżowe) oraz farsz, który może się składać, z czego dusza zapragnie. W Hiszpanii najczęściej nadziewa się je pisto – rodzajem leczo z bakłażana, cukinii i pomidorów oraz tuńczykiem, sardynkami, bobem albo kurczakiem. Następnie pierożki piecze się w piecu (al horno) lub w rozgrzanym oleju (fritas). Moja dzisiejsza propozycja to autorskie empanadillas z tuńczykiem oraz zielonymi warzywami, które są jednymi z moich ulubionych.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 480 g razowej mąki orkiszowej (ew. pszennej)
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 jajko
- 170 g zimnego masła
- kilka łyżeczek lodowatej wody
Farsz:
- 1 cukinia
- 1 zielona papryka
- 1 por
- 1 pęczek szczypiorku wraz z cebulkami
- 2 szklanki mrożonego groszku
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kaparów
- ½ łyżeczki czarnuszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól do smaku
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
- Do miski wsypujemy mąką i mieszamy z solą. Wbijamy jajko i wrzucamy pokrojone kawałki zimnego masła. Zagniatamy ciasto, dolewając w razie potrzeby zimnej wody.
- Formujemy kulę i odkładamy w zimne miejsce.
Farsz
- Kroimy pora i cebulki na talarki. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Również wrzucamy na patelnię. Smażymy przez 5 minut.
- Dodajemy mrożony groszek i tuńczyka odsączonego z sosu. Kapary i czosnek siekamy i łączymy z resztą warzyw. Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek.
- Całość przyprawiamy czarnuszką, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. (Pamiętajmy, aby warzywa były usmażone al dente, ponieważ w piecu staną się one bardziej miękkie).
Przygotowanie
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm na posypanym mąką blacie. Wycinamy kółka ostrym naczyniem (u mnie 12 cm).
- Na środku każdego kółka wykładamy 1-2 łyżki farszu. Składamy brzegi i lepimy jak na pierogi. (Brzegi możemy dodatkowo uformować widelcem).
- Gotowe empanadillas wykładamy na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 200°C. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Empanadillas można wcinać solo lub z sosem (szczególnie polecam czosnkowy).
35 komentarzy
Pyszności – a do tego takie piękne zdjęcia! Super 🙂
Dziękuję Bartłomieju za miłe słowa! 🙂
Rewelacyjnie ci wyszły 🙂 Te zielone warzywa kusza i przez nie zatęskniłam za wiosną 🙂
Właśnie chciałem umieścić w nich odrobinę wiosny, więc tym bardziej cieszę się, że to zauważyłaś! 🙂
Z naszą miłością do pierogów i taką całkiem inną wersję byśmy na pewno pokochały 😀
Z całą pewnością! 😉
Jaki bogaty farsz, wyglądają przeapetycznie 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
jesses mistrzem!
Łojej, dzięki! 😀
I kto by się nie skusił na takie dobroci?; D
Mam nadzieję, że nikt taki by się nie znalazł 😀
Jejku jak one pysznie wyglądają 🙂 mniam zjadłabym takiego pierożka 🙂
Cieszę się przeogromnie i polecam wypróbować przepis 😉
O, fajne :-).
Dzięki! 🙂
Fajny przepis i super zdjęcia 🙂
Cała przyjemność po mojej stronie! 😀
me gustan:)
Entonces, estoy muy feliz! 😀
Pysznie nafaszerowane 🙂
No to ekstra! 😉
To ja się wpraszam na takie pierogi! 😀
Nie ma sprawy! Zapraszam! 😉
Pięknie wyszły i pyszne nadzienie, już słyszę jak chrupią 🙂
Dziękuję i przyznaję, że chrupią cudownie :3
Pięknie wyszły i pyszne nadzienie, już słyszę jak chrupią 🙂
Wyglądają super! Podoba mi się nadzienie oraz to, że zrobiłeś je z mąką pełnoziarnistą. No i że jest masło zamiast smalcu 🙂 Ja kiedyś robiłam z tuńczykiem i pomidorami na Karnawał, bo takie pierożki według mnie też się fajnie nadają na imprezę 🙂
Jak zawsze (no prawie zawsze) staram się nieco uszlachetnić popularne przepisy, żeby milej i zdrowiej się jadło 😉 I fakt, na imprezę są jak znalazł! A z tuńczykiem i pomidorami też robię, są równie pyszne 😉
Teraz oprócz talentu kulinarnego ,,zazdraszczam'' jeszcze studiów w Walencji 😉 Wyglądają super, zapisuję przepis!
Haha, dziękuję, a co do studiów to fakt – jest czego zazdrościć, bo to wspaniałe miasto 🙂
PS. Daj później znać jak Tobie smakowały 🙂
Mniam Miniam ale pychota i jakie urodziwe
Dziękuję i fakt – są pyszne! 😀
czy masło na ciasto można zastąpić innym składnikiem – np stałym olejem kokosowym? 🙂
Tak, spokojnie można 😉