SKŁADNIKI
Perliczka:
- 1 perliczka (ok. 1,2 kg)
- 1 cukinia
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- ½ selera
- 2 czerwone cebule
- 1 główka czosnku
- 1 cytryna
- kiść pomidorków koktajlowych
- 1 butelka białego wytrawnego wina
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól morska
Brukselka pod kruszonką:
- 70 dag brukselki
- 2 łyżki bułki tartej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- 2 ząbki czosnku
- ćwiartka cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE
Perliczka
- Ptaka dokładnie umyj i wydepiluj z pozostałych piór za pomocą pęsety. Natrzyj go porządnie solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i oliwą. W moździerzu utłucz 2 ząbki czosnku z łyżeczką posiekanego tymianku, łyżeczką posiekanego rozmarynu, skórką otartą z wyparzonej cytryny i łyżką oliwy.
- Ów mieszankę wmasuj dokładnie w skrzydła, nogi i tułów, pamiętając o tym, by część wonnych olejków umieścić również pod skórą i w odwłoku. Do środka włóż również kilka gałązek tymianku i rozmarynu oraz ze dwa ząbki obranego czosnku. Perliczkę odstaw na dwie godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc.
Warzywa
- Marchew, seler, pietruszkę i cebulę umyj i obierz. Marchew i pietruszkę pokrój w talarki, seler w paski a cebulę w ósemki. Pozostałe ząbki czosnku oddziel od główki, nie obierając ich. Zmiażdż je delikatnie widelcem.
- Cukinię umyj, przekrój na pół i pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej miski wraz z kilkoma gałązkami rozmarynu i tymianku. Polej je oliwą z oliwek, posyp ziołami prowansalskimi i solą. Wymieszaj dokładnie. Cytrynę przekrój na ćwiartki.
Pieczenie
- Piekarnik nagrzej do 220°C. Duży rondel wysmaruj oliwą. Na spód wysyp cienką warstwę warzyw. Ptaka po „zabiegu w SPA” umieść w rondlu, pamiętając o tym, aby uprzednio związać mu delikatnie nogi, aby nie uciekł.
- Dookoła niego rozparceluj resztę warzyw, pozostawiając wierzch jego na widoku (musi się przypiec). Skrop całość ćwiartką cytryny. Pozostałe cząstki owocu umieść na wierzchu warzyw wraz z pomidorkami koktajlowymi (razem z gałązką).
- Zalej wszytko szklanką wina i umieść w piecu. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 20-30 minut, pamiętając o częstym podlewaniu perliczki, aby nie było jej sucho, a jej skóra ładnie się zarumieniła.
Brukselka pod kruszonką
- Brukselkę umyj i obierz. Wstaw do garnka z wodą i doprowadź ją do wrzenia. Następnie odcedź. Dzięki temu na pewno nie będzie gorzka. Wsyp ją do garnka ponownie, nalej świeżej wody i wsyp łyżeczkę soli. Ugotuj do miękkości, odcedź i wstaw do naczynia żaroodpornego.
- Przygotuj kruszonkę, mieszając bułkę tartą z wędzoną papryką, otartą skórką z wyparzonej cytryny, startymi ząbkami czosnku, świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek. Kruszonką posyp brukselkę i polej wszystko odrobiną soku z cytryny. Wstaw do piekarnika 15 minut przed końcem pieczenia perliczki.
Podanie
- Upieczoną perliczkę wyjmij na deskę i pokrój na części (połówki lub ćwiartki będą jak znalazł). Podawaj na talerzach wraz z warzywami i upieczoną brukselką oraz oczywiście z lampką białego schłodzonego wina. Smacznego!
34 komentarze
Perliczka tak po królewsku podana 😀
Taki ptak zasługuje na królewskie traktowanie 😀
Ależ wykwintne danie! I jak pięknie podane 🙂
Bardzo dziękuję i cieszę się niezmiernie 🙂
Wow, jak wykwintnie 🙂 Pyszne i aromatyczne danie.
Ślicznie dziękuję! 🙂
Wygląda niesamowicie apetycznie!!! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 🙂
Bardzo dziękuję i Tobie również szczęśliwego Nowego! 🙂
Perliczka w takim wykonaniu wygląda pięknie:)
Dziękuję Angie! 🙂
Na wstępie – wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 🙂
Pięknie podane danie! U mnie też kiedyś jedliśmy pieczony drób na Boże Narodzenie i Nowy Rok, zazwyczaj była to kaczka. Odkąd przestaliśmy z Mężem jeść mięso, moja Mama ma oczywiście problem i zazwyczaj kończy się na jakiejś rybce. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję pięknie Zuza! Tobie również szczęśliwego!
U mnie też w tym okresie króluje kaczka, jednak perliczka jest fajna za swoją delikatność i świetnie chłonie łagodny smak ziół i warzyw. 🙂
Ach te zdjęcia…
A danie prezentuje się imponująco,kusi kolorami:)Pomyślności i smakowitych pomysłów w Nowym Roku!
I o to w końcu chodzi! W końcu jemy też oczami, więc kolory to podstawa 😀
Wszystkiego dobrego i pysznego w Nowym Roku dla Ciebie również! 🙂
Perliczkę uznaję za drób lepszy od kurczaka, ma zdecydowanie więcej pazura 🙂
Pewnie, że tak! W 100% zgadzam się z Tobą w tej kwestii 🙂
wygląda absolutnie fantastycznie! I na tak podaną brukselkę też bym się skusiła:)
Dziękuję Ola, a brukselkę gorąco polecam, bo jest wyśmienita 😉
Taki obiad to ja rozumiem :}
Haha, no to ekstra! 😉
Świetnie przyrządzone mięsko i ta różnorodność smaków- obiad doskonały 🙂
Dziękuję, cieszę się że tak myślisz i zapraszam do wypróbowania przepisu 😉
Francja – elegancja! Jesteś mistrzem!!! Ale do brukselki to ja chyba nigdy się nie przekonam. Zawsze, niezależnie od sposobu przygotowania, wydaje mi się gorzka. Pozdrawiam i życzę wciąż nowych pomysłów!
Haha, dziękuję Jelka! Kłaniam się w pas pod wpływem komplementów 😀
Ja brukselkę od zawsze lubiłem, więc trudno mi coś poradzić, ale dwukrotne gotowanie i pieczenie daje naprawdę wspaniałe rezultaty 😉
Dziękuję raz jeszcze i postaram się Ciebie nie zawieść 😉
Pyszny obiad!
Serdecznie dziękuję 🙂
Wspaniały obiad. Królewski. Doskonale przygotowany i tak pięknie klarownie wszystko wygląda. Bardzo mi zasmakowała ta perliczka jak tylko przeczytałam opis. Miło się czyta takie czytelne przepisy, okraszone pięknymi zdjęciami 🙂
Ach, dziękuję Krysiu za tyle komplementów! Aż chce mi się dalej pisać, gotować i to wszystko fotografować dzięki takim słowom uznania! 🙂
Ależ ta perliczka wygląda wykwintnie. Fantastyczne danie i jak zwykle piękne zdjęcia 🙂
Dziękuję Piotrze za tak miłe słowa! 🙂
Doskonałe podanie, perliczka wygląda apetycznie i te upieczone warzywa…Powinieneś chyba powalczyć w jakimś kulinarnym programie, bo Twoje dania i sposób w jaki je prezentujesz są naprawdę świetne 🙂
Łał! Dziękuję, jest mi niesamowicie miło! To prawdziwy miód na moje serce 🙂 Zaś co do programów, to czekam aż mnie zaproszą, haha 😀 Tylko nie mogą być to żadne konkurencje typu gotowania na czas, bo strasznie tego nie lubię 😛
Zrobiłam i podlinkowałam. Pycha!!! Dzięki za inspirację:-)
To się mega cieszę <3 Już lecę do Ciebie zobaczyć dzieło 😀