6,3K
Biała (niepalona) kasza gryczana to moje niedawne odkrycie. Bardzo żałuję, że tak późno ono nastąpiło, bo jest ona znacznie lepsza i delikatniejsza w smaku niż jej opalona siostra, a w dodatku zawiera o wiele więcej składników odżywczych. Szkoda tylko, że jest tak trudno dostępna. Niemniej jednak półkilogramowy woreczek, który udało mi się upolować, postanowiłem wykorzystać do ugotowania z niej przepysznej kremowej owsianki na mleku kokosowym. Sprawdziła się znakomicie! Dobór owoców pozostawiam już Wam, jednak lekko kwaśna marakuja świetnie się komponuje z delikatną kaszą, podkręcając jej smak. To przepis w sam raz na leniwe śniadanie podczas długiego weekendu majowego! 😉
SKŁADNIKI
- 1 szklanka białej kaszy gryczanej (niepalonej)
- 2 szklanki wody
- 4-5 łyżek mleka kokosowego
- 1-2 łyżki syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- sól morska do smaku
- 4 owoce marakui
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę gryczaną gotujemy w proporcji 1:2 do miękkości — przez około kwadrans. Następnie garnek zawijamy w ręcznik, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kolejny kwadrans.
- Gotową kaszę mieszamy z mlekiem kokosowym, syropem klonowym i solą morską. Przyprawiamy wg uznania cynamonem i kardamonem (sprawdzi się również wanilia i gałka muszkatołowa).
- Gryczankę rozdzielamy pomiędzy miseczki i podajemy z miąższem z marakui.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
25 komentarzy
Zdecydowanie lepszy wybór niż palona wersja,choć ja jej smak bardziej lubię.A jeszcze lepiej byłoby,gdyby udało Ci się zdobyć gryczaną od fanatyka ekologii ze sprawdzonych upraw-smak niepowtarzalny:)
Ja lubię w sumie smak jednej i drugiej, ale niepalona zdecydowanie bardziej pasuje do dań na słodko. A na taką eko-kaszę na pewno będę polował! 😉
Nigdy nie jadłam tej kaszy na słodko:)
W takim razie polecam wypróbować przepis 😉
aż się głodna zrobiłam, jutro będzie na śniadanie 😀 uwielbiam gryczaną na słodko i wytrawnie! 🙂
Ekstra! Mam nadzieję, że Tobie posmakowała! 😉
Polecam tę kaszę w formie budyniu z dodatkiem banana i gorzkiej czekolady 🙂
http://iwonka-bloguje.blogspot.com
Brzmi świetnie! Wypróbuję na pewno! 😉
"Owsianki" wszelkiej maści bardzo lubię. Ta wersja też mi się podoba 🙂
Cieszę się ogromnie! Ja również je uwielbiam 😉
Mniam, takie śniadania to ja lubię 🙂 Gryczanki jeszcze nie jadłam ale na pewno ją pokocham 🙂 !
Myślę, że tak! U mnie to była miłość od pierwszego spróbowania! 😉
Kaszy gryczanej niepalonej w naszej kuchni nie może zabraknąć! Jemy ją w dużych ilościach i głównie na słodko 🙂 Za marakują nie przepadamy ale nasze ulubione połączenie to gryczanka z powidłami i cynamonem <3
Z powidłami i cynamonem brzmi bosko i tak polsko! <3
Osobiście również bardzo lubię niepaloną wersję, choć ja kaszę gryczaną lubię każdą, to jedna z moich ulubionych rodzajów kasz. No i gryczanka- pyszna!:)
No ja też uwielbiam! Ogólnie jestem fanem kasz wszelakich 😀
Pyzna śniadaniowa propozycja 🙂
Mega się cieszę! 😉
Zdecydowanie wolę kaszę gryczaną białą niż paloną. Mam to szczęście, że jest w stałym asortymencie pobliskiego sklepu;)
Zwykle jem ją na słono, ale takie śniadanko to świetny pomysł!:)
Jeszcze nigdy nie widziałam tak malutkiej uroczej tarkiXD
Ja dopiero odkryłem, że ona w ogóle istnieje, ale teraz też będę się rozglądał w pobliskich sklepach. 😉
PS. Tarka jest do kupienia w Duka i świetnie sprawdza się do parmezanu 😉
Zatem koniecznie zajrzę do Duki:)
zazwyczaj takie kasze jem na wytrawnie. Ostatnio pęczak na słodko mi zasmakował, ale gryczanej niepalonej kaszy w sklepach jeszcze nie spotkałam. Muszę się dokładniej rozejrzeć albo zajść do jakiś eko
Ja za to nie jadłem pęczaku na słodko, muszę wypróbować! 😉 Polecam poszukać, w sklepach eko będzie na 100%.
Fajny pomysł z tą białą kaszą gryczaną – muszę wypróbować 🙂 ps. świetne zdjęcia!
Gorąco polecam! Jest naprawdę doskonała! Dzięki śliczne, staram się jak mogę 😀