To risotto to moja recepta na dobre samopoczucie! Taka miseczka pełna żółtych kremowych ziarenek z nutką cytryny potrafi rozweselić każdego nieszczęśnika. Jednak dla mnie najcudowniejsza w tej potrawie jest terapeutyczna moc jej przygotowania. Nic innego tak nie relaksuje, jak ciągłe mieszanie w garnku. Myśli w głowie same się układają, a Ty zastanawiasz się w tym czasie tylko o tym, czy to już dobry moment by dolać więcej bulionu i uśmiechasz się od ucha do ucha, patrząc jak ryż wesoło pęcznieje i nabiera pięknej żółtej barwy.
PS. Dla pełnych efektów polecam otworzyć butelkę wina już w trakcie gotowania. 😀
SKŁADNIKI
- 200 g ryżu arborio
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 biała cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 50 ml białego wina
- 600-800 ml bulionu z warzyw
- kilka nitek szafranu (opcjonalnie odrobina kurkumy)
- 1 żółtko
- 1 cytryna
- 50 g parmezanu
- świeży rozmaryn
- świeżo mielony biały pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Wstaw bulion na mały ogień tak, aby był cały czas gorący. Wrzuć nitki szafranu lub kurkumę i trzymaj garnek cały czas na ogniu.
- W osobnym garnku rozgrzej masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulkę i seler. Smaż kilka minut, aż cebula się zeszkli, następnie wsyp ryż. Wymieszaj kilka razy, aby się zagrzał i wlej wino. Poczekaj aż odparuje, zmniejsz ogień do minimum i zacznij dolewać powoli bulion. Na początek 1 chochla wystarczy.
- Mieszaj cały czas, czekając aż bulion wniknie w ryż i wlej kolejną chochlę. Ten proces powolnego dolewania i mieszania powinien zająć Tobie około 20 minut.
- Gdy ryż będzie już al dente, do miseczki wbij żółtko i roztrzep je z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, startym parmezanem, białym pieprzem i posiekanym drobno rozmarynem. Mieszankę wymieszaj szybko z ryżem, a risotto natychmiast podawaj. Ciesz się słoneczną potrawą. Najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina. 😉
16 komentarzy
Apetycznie i w optymistycznym kolorze,nic tylko zajadać:)
Pewnie! 🙂
Ależ kolor, przepiękny!
Ma w końcu radować spożywającego 😀
Wygląda rewelacyjnie, chyba się skuszę.. !
Ależ proszę, daj znać jak smakowało 😉
Cytrynowego jeszcze nie próbowałam !
To gorąco polecam wypróbować 😉
Pierwszy raz spotykam się z cytrynowym risotto. Ciekawy pomysł:)
To fajnie, że mogłem pokazać Tobie coś nowego 😉
Najlepsze 🙂 !
Wiadomo! ;D
lubimy risotto ale niestety to wyszlo fuj!
A możesz mi powiedzieć, co Wam w nim nie smakowało lub co można zmienić? Prawdę mówiąc robię to risotto od lat i należy do moich ulubionych. Przepis w dodatku jest bardzo klasyczny, pomijając dodatek cytryny, więc chciałbym wiedzieć, jak można by je udoskonalić. Pozdrawiam!
Ulubione risotto mojego męża ale tylko z tego przepisu 😉 dzięki!!!
Nawet nie wiesz, jak bardzo się cieszę! ❤️