SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 200 ml mleka kokosowego*
- 50 + 50 ml syropu klonowego
- 50 + 50 ml miodowego bourbonu lub łagodnej whiskey
- 3 jajka
- ½ sody oczyszczonej
- szczypta soli
- kilka moreli
- 1 łyżeczka grubo posiekanego rozmarynu
- olej kokosowy do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę kukurydzianą wymieszaj z sodą oraz solą. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. W osobnej misce roztrzep żółtka wraz z mlekiem kokosowym, 50 ml syropu klonowego i 50 ml bourbonu.
- Zawartość obu misek połącz i wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie ciasto wymieszaj delikatnie z pianą powstałą z białek. Formę o wymiarach 20x20 cm posmaruj olejem kokosowym i wlej masę. Morele poprzekrawaj na połówki i ułóż w cieście. Całość posyp rozmarynem. Piecz 40 minut w 180°C do suchego patyczka.
- Od razu po upieczeniu formę wyjmij z pieca, a ciasto ponakłuwaj wykałaczką w wielu miejscach. Następnie polej je suto burbonem i syropem klonowym. Odstaw do przestudzenia. Jeszcze ciepłe ciasto świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych, zaś później może stanowić doskonały dodatek do herbaty.
UWAGI
*Mleko kokosowe można zastąpić również jogurtem naturalnym.
16 komentarzy
Cudowne zdjęcia 🙂 Aż chce się jeść
Bardzo dziękuję 🙂
Jeszcze nigdy nie piekłam nic z mąka kukurydzianą, ale przekonałeś mnie, żeby w końcu spróbować:)
Ja się ostatnio coraz bardziej z nią oswajam i uważam, że do pieczenia nadaje się całkiem nieźle 😉
Piękny ma kolor to ciacho<3
Jednak mąka kukurydziana ma fajną zaletę – piękny kolor wypieków 😀
Jak burbon i8 morele to ja w to wchodzę 🙂
To się cieszę, że również lubisz to połączenie 🙂
Wyglada pysznie! I ten kolor…az chce sie siegnac po kawalek 🙂
Ależ proszę, nie krępuj się 😉
Wow, kolor jest niesamowity 🙂
Dziękuję ^^
Szczerze kochamy już same morele a co dopiero w takim wspaniałym ciachu! 😀
Też je uwielbiam i właśnie stwierdziłem, że za rzadko wykorzystuję je do wypieków – stąd ten przepis 😀
Boskie i ten kolor! Gęba mi się śmieje 😀
Ojej, jak miło! 😀