Lato to czas pikników, grillowania i wypadów za miasto. Jak ten czas można sobie umilić od strony kulinarnej? Na przykład takimi oto burgerami! Możemy je zrobić w domu i zabrać ze sobą albo przygotować wszystkie składniki i upiec później na grillu. Na orzeźwienie zaś proponuję sezonową lemoniadę z miętą i truskawkami. To jak, gotujemy i ruszamy na piknik, co nie? 😉
SKŁADNIKI
Burgery:
- 400 g tuszy z łososia (bez skóry)
- 4 pomidory suszone
- ½ czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka bułki tartej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- odrobina wasabi w proszku
- olej kokosowy
- pieprz, sól
Sos miodowo-musztardowy:
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
Dodatki:
- 4 plastry świeżego ananasa
- 4 liście sałaty
- 4 plasterki pomidora
- 4 bułki
Lemoniada:
- 500 g truskawek
- ½ szklanki cukru
- pęczek mięty
- 2 cytryny
PRZYGOTOWANIE
Burgery
- Łososia drobno posiekaj wraz z pomidorami i cebulą. Następnie dodaj przyprawy: sok z cytryny, sos Worcestershire, wasabi, pieprz i sól. Dobrze wymieszaj i spróbuj, czy niczego więcej mu nie brakuje. Dodaj odrobinę bułki tartej i wymieszaj ponownie.
- Uformuj 4 burgery i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Możesz również upiec je na grillu. W tym celu posmaruj je najpierw z obu stron olejem, aby nie przywarły do rusztu.
Sos miodowo-musztardowy
- Połącz ze sobą wszystkie składniki.
Podanie
- Plastry ananasa zgrilluj z obu stron. Bułki przetnij na pół i podgrzej na grillu, aby były chrupiące.
- Na połówce pieczywa połóż kolejno: liść sałaty, plaster ananasa, burgera, sos i pomidora.
Lemoniada
- Miętę umieść w dzbanku i zalej 1,5 l wrzącej wody. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodź w lodówce (najlepiej na całą noc). Później odcedź.
-
Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Następnie zmiksuj blenderem i przecedź je przez sito, aby pozbawić ich pestek. Truskawkową pulpę wlej do rondla, zasyp cukrem i gotuj przez około kwadrans, aż powstanie syrop. Połącz go z miętowym naparem i sokiem z 1 cytryny. Przelej do naczynia i dodaj pokrojone na kawałki plasterki cytryny oraz listki świeżej mięty.
Specjalne podziękowania dla mojej modelki – Kasi, która zechciała zabrać Was na wspólny piknik.
16 komentarzy
Aaale bym zjadła takiego burgera z łososiem! Uwielbiam łososia pod każdą postacią, wybrałeś pyszne dodatki.
I modelka piękna :-).
Jest mega smaczny, więc gorąco go Tobie polecam 😉
PS. W imieniu modelki dziękuję 😉
Wspaniały zestaw piknikowy ! Burger z łososiem to wspaniała i lekka propozycja 🙂
Fajnie, że też tak myślisz, bo to fajna letnia alternatywa do tradycyjnego burgera 😉
Czas na piknik:)piękne zdjęcia-zrobiliście z Kasią kawał dobrej roboty:)))
Ogromnie się cieszę, że przypadły one Tobie do gustu. Postaram się częściej fotografować potrawy w taki właśnie sposób, bo plan na kilka sesji już jest 😉
Zdjęcia takie, że czuję się jakbym była na tym pikniku 😉 burger z łososia i grillowany ananas… mniam! 🙂
Och jak miło <3 Cieszę się, że choć trochę udało mi się ukazać piknikowy nastrój 🙂
Bardzo smakowity sposób na łososia 🙂 Zamarzył mi się taki piknik na trawie 😀
Cieszę się! I zachęcam do wypadów na łąkę, trzeba korzystać póki jeszcze lato trwa 😉
Ładne miałeś towarzystwo na tym pikniku 🙂 A burger super – bardzo lubię kotleciki z łososia i jego połączenie z ananasem mnie zaciekawiło 🙂
Prawda? 😀 A co do łososia i ananasa to jedno z moich ulubionych połączeń. Zwykle robiłem takie szaszłyki, ale tym razem postanowiłem postawić na burgera 😀
Łukasz… z taką modelką! <3
Jak z żurnala, prawda? 😀
Pierwsza klasa ten piknik! I burgery, rzecz jasna:)
Dziękuję! W końcu piknik bez dobrego jedzenia, to nie piknik, haha 😀