3,1K
O tym, jak bardzo kocham pizzę z chlebków naan już Wam kiedyś pisałem. Uważam, że po prostu nie ma lepszego sposobu na rozprawienie się z „pizzowym głodem” (czyt. nieprzerwaną ochotą na pizzę, która nie daje nam myśleć o czymkolwiek innym. W takiej sytuacji większość z nas sięga zwykle po telefon, mówiąc: „halo, czy tu pizza?” i czekając na dostawę, czujemy, jak skręca nam już żołądek na myśl o placku z ciągnącym się serem. Ja robię wtedy coś zgoła innego. Wyciągam przygotowane na takie dramatyczne chwile chlebki naan z zamrażarki, smaruję je passatą i wrzucam na górę to, co akurat się nawinie. Potem hop do piekarnika, kilka minut i pizza gotowa! Podczas jednej z takich skręcającej żołądek chwil z lodówki spojrzał na mnie (albo raczej ja na niego) kawałek chorizo. Długo się nie zastanawiając, skroiłem kiełbaskę i podałem ją z czarnymi oliwkami. Pizza w hiszpańskim stylu gotowa! ¡Olé! A w czasie, gdy się piekły, zająłem się już lekturą ulubionego magazynu kulinarnego. Co by nie powiedzieć — przygotowanie obiadu w kwadrans daje nam duuużo wolnego czasu dla siebie. 😉
SKŁADNIKI
- 4 chlebki naan
- ½ szklanki passaty pomidorowej
- 200 g chorizo
- 2 kulki mozzarelli
- 1 czerwona cebula
- kilka czarnych oliwek
- kilka suszonych pomidorów
- suszone oregano
- świeże oregano
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Chorizo pokrój w talarki i przysmaż na patelni. Następnie wyjmij kiełbasę, a na wytopionej oliwie przysmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Wlej passatę i delikatnie zredukuj. Sos przypraw solą i suszonym oregano do smaku.
- Chlebki naan posmaruj sosem i ułóż nań plasterki chorizo, pokrojone oliwki oraz pomidory i porwaną mozzarellę.
- Naan ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 6-8 minut, aż ser się roztopi (jeżeli używasz mrożonych, to trochę dłużej: 15-20 minut). Posyp świeżo posiekanym oregano i podawaj od razu.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
12 komentarzy
Swietny pomysl! Kilka chwil i prawdziwa uczta gotowa 🙂 My czesto objadamy sie takimi chlebkami tak po prostu (kiedy zrobie je do curry z duzej porcji:) upieczonymi w piekarniku i tylko posypanymi przyprawami. W jaki sposob mrozisz chlebki naan?
Tak po prostu też świetnie smakują. Uwielbiam je z odrobiną masła 😀 A mrożę wkładając po prostu do zamrażarki każdy chlebek osobno w foliowym worku, albo pudełku.
Pizza z chlebków Naan zawsze kojarzy mi się z Nigellą 😀 Jak je gdzieś dorwę w końcu to muszę wypróbować :> Świetnie wyglądają 🙂
Taaak, to ona mnie tym pomysłem zaraziła 😀 Już kiedyś właśnie o tym pisałem 😀 Dziękuję 😉 Jeśli nie dorwiesz, to można nawet upiec samemu – to wcale nie jest takie trudne. Może któregoś razu przygotuję również przepis na bloga 😉
Wygląda przepysznie:)pozdrawiam:)
Cieszę się. Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Bardzo sprytny i apetyczny sposób na pyszne i szybkie danie 😀
Nic dodać, nic ująć, haha 😀
Uwielbiam domową pizzę 🙂 A jeszcze jak jest ekspresowa, to w ogóle się cieszę – im szybciej się można do niej dobrać, tym lepiej 🙂
Święte słowa! 😀 Gdyby nie fakt, że ciasto na pizzę musi urosnąć, to chyba jadłbym ją codziennie 😀
Sprawne i smakowite rozwiązanie problemu:)
Też tak myślę! 😀