SKŁADNIKI
Szaszłyki:
- 1 kg piersi z indyka
- 500 g pieczarek
- 4 czerwone cebule
- 2 papryki
- 1 cukinia
Marynata:
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
Sos czosnkowy:
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Szaszłyki
- Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Pierś z indyka oczyść, osusz i pokrój w dużą kostkę. Mięso wymieszaj z przyprawami i odstaw na minimum pół godziny.
- Warzywa umyj i pokrój na cząstki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj mięso oraz przygotowane warzywa. Szaszłyki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut w 220°C lub połóż na rozgrzanym grillu. Pamiętaj, żeby szaszłyki w trakcie pieczenia obrócić.
Sos czosnkowy
- Ząbki czosnku zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Wymieszaj je z jogurtem. Dodaj paprykę oraz przypraw solą i pieprzem do smaku.
16 komentarzy
na grilla super 🙂
Jak najbardziej! 😉
Pysznie, zdrowo, kolorowo i patyczkami można pograć, jak w bierki:):):)
O tym samym pomyślałem! 😀
W tym roku jeszcze nie jadłam szaszłyków. Zapisuję twój przepis i gdy tylko będzie okazja to piekę szaszłyki:)
Śliczny talerzyk i miseczka;)
To się cieszę <3 U mnie szaszłyki to chyba przynajmniej raz w miesiącu są 😀
I też uwielbiam ten talerzyk 😀
Och jak apetycznie!
Dziękuję! 😀
Zdrowo i kolorowo dzisiaj u Ciebie, dawno nie robiłam szaszłyków 🙂
To polecam zrobić, póki jeszcze można grillować je na świeżym powietrzu 😀
oj zjadłabym z wieeelką chęcią <3
wyglądają bosko!
Dziękuję! <3
Uwielbiam szaszłyki 🙂
To tak jak ja 😀
Jak zawsze mega apetycznie:)
Cieszę się 😉