Jednym z moich ulubionych napojów jest latte na mleku migdałowym. Pomyślałem sobie — czemu nie spróbować podać go w formie lekkiej galaretki, ozdobionej czapą z bitej śmietany i zaserwować z jakimiś sezonowymi owocami. Wyszedł fajny orzeźwiający i pobudzający do działania deser. Oczywiście przepis możecie potraktować jako inspirację i przygotować taką galaretkę z użyciem mleka kokosowego lub tradycyjnego. Myślę również, że fantastycznie sprawdzi się tutaj niesłodzone mleko skondensowane — sam mam już ochotę zrobić alternatywną wersję. 😉 Żelatynę w wersji wegańskiej można oczywiście zastąpić agarem. A i jeszcze jedna ważna informacja — koniecznie wykorzystajcie jakąś dobrą kawę (najlepiej z lokalnej palarni) i niech to nie będzie rozpuszczalna ze słoika. 😉
SKŁADNIKI
- ok. 600 ml mleka migdałowego*
- ok. 500 ml świeżo zaparzonej kawy**
- 4 łyżeczki żelatyny
- miód (opcjonalnie)
- 200 ml śmietanki kokosowej
- kostka czekolady 90% kakao
- 1 świeża figa
*Zamiast mleka migdałowego możesz również użyć kokosowego lub tradycyjnego krowiego. Świetnie sprawdzi się również niesłodzone mleko skondensowane.
PRZYGOTOWANIE
- Jedną łyżeczkę żelatyny zalej łyżką zimnej wody, a następnie 2 łyżkami wrzątku, wymieszaj, aż się rozpuści. Żelatynę wymieszaj z 300 ml mleka migdałowego, opcjonalnie dodaj odrobinę miodu i wlej do szklanek. Odstaw aż galaretka lekko stężeje.
- Czynność powtarzaj z różnymi proporcjami mleka migdałowego i kawy. U mnie warstwy kolejno zawierają: 200 ml mleka + 100 ml kawy, 100 ml mleka + 200 ml kawy, a ostatnia to 200 ml kawy. Odstaw do stężenia na kilka godzin.
- Po tym czasie ubij kokosową śmietankę i udekoruj nią wierzch galaretek. Na tartce zetrzyj czekoladę i posyp nią deser. Podawaj z plasterkami figi pokrojonej w plasterki.
UWAGI
**Kawę najlepiej zaparzyć mocną np. w kawiarce, szczególnie do warstw z mlekiem. Do ostatniej polecam łagodną kawę z dripa.
23 komentarze
Kawę byśmy wymieniły na kakao i byłoby dla nas idealnie 😀 Fajny pomysł 😀
Nie wiem, czy kakao byłoby takie dobre. Wtedy już chyba lepiej zrobić warstwowy budyń niż galaretkę 😉
Jakie to piękne! Aż szkoda byłoby jeść 🙂
Dziękuję! <3
Jakie to piękne! Aż szkoda byłoby jeść 🙂
Zamówiłabym od razu z dokładką:)
Myślę, że da się zrobić! 😀
Po prostu cudo, uwielbiam smak kawy 🙂
To tak jak ja! 😀
Dla mnie ideał bo ja kawoszka jestem 😀
To mega się cieszę! 😀
ale elegancki deser,a taki prosty. Tylko trochę cierpliwości wymaga,rewelacja:)
To fakt, podczas jego przygotowywania trzeba być cierpliwym, ale myślę, że dla efektu końcowego warto 😉
wygląda bardzo wykwintnie:) podziwiam
Dziękuję 🙂
Coś fantastycznego! 🙂 Na śniadanie, na obiad i na deser poproszę! 🙂
Już się robi! ;D
Wspaniale wygląda. Taki deser oczaruje każdego gościa 🙂 musi być pyszny 🙂
Myślę, że każdy kawosz będzie zachwycony 🙂
Świetny pomysł – pięknie też wyglądają te warstwy 🙂
Cieszę się, że wpadły one Tobie w oko 😉
Matko w niebie jak to pięknie wygląda. No takie delicje 🙂
Ojej! Dziękuję bardzo! <3