W końcu są! Kto taki? Oczywiście, że długo wyczekiwane dynie! Postanowiłem wykorzystać je do przepysznej jesiennej sałatki na ciepło. Ziemniaki oraz dynię przysmażyłem na tłuszczu wytopionym z chorizo, co nadało im niepowtarzalny aromat. Do tego kilka garści jarmużu, odrobina cząbru i papryki dla zaostrzenia smaku oraz migdały i figi do przybrania. Z tak przygotowanym talerzem schowałem się pod koc, włączyłem ulubiony serial i byłem w siódmym niebie. Wam również polecam, żeby tak zaplanować sobie jesienne popołudnie lub wieczór. 😉

SKŁADNIKI
- 200 g chorizo
- 500 g ziemniaków
- 500 g dyni
- 100 g jarmużu
- 6 fig
- 50 g płatków migdałów
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- cząber
- płatki chili (lub ostra papryka w proszku)
- wędzona papryka w proszku
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki i dynię obierz. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w talarki chorizo. Przysmaż, aż wytopi się tłuszcz, a kiełbaska stanie się chrupiąca.
- Chorizo wyjmij z patelni i dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Smaż przez 5 minut, często mieszając. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę dynię i kontynuuj smażenie, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj jarmuż i smaż jeszcze chwilę.
- Sałatkę dopraw wg uznania cząbrem, papryką, płatkami chili i solą. Wyłóż na talerze. Na suchej patelni podpraż migdały i posyp nimi sałatkę. Podawaj z figami pokrojonymi na ćwiartki.