SKŁADNIKI
Chleb w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i oliwkami:
- 500 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 30 g drożdży
- 500 ml letniej wody
- ½ szklanki otrębów pszennych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- ½ szklanki nasion słonecznika
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka rozmarynu (plus do posypania)
- 1 łyżeczka tymianku (plus do posypania)
- 10 pomidorów suszonych
- 10 czarnych oliwek
- ½ szklanki rodzynek
- oliwa do posmarowania formy
Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami:
- 500 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 30 g drożdży
- 500 ml letniej wody
- ½ szklanki otrębów pszennych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- ½ szklanki nasion słonecznika
- ½ szklanki pestek dyni
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
- garść orzechów nerkowca
- garść migdałów
- 10 suszonych śliwek
- 1 łyżka czarnuszki (plus do posypania)
- oliwa do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE
Ekspresowy chleb z mąki krupczatki w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i oliwkami
- W misce połącz wszystkie suche składniki, pokrusz drożdże i dodaj pokrojone w paski pomidory oraz pokrojone w talarki oliwki. Wlej ciepłą, lecz nie gorącą wodę i wymieszaj drewnianą łyżką.
- Miskę przykryj suchą ściereczką i odstaw na 20 minut, po tym czasie wymieszaj ponownie.
- Keksówkę o wymiarach 40x12 cm posmaruj oliwą i przełóż do niej ciasto. Masę wyrównaj szpatułką i odstaw na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Chleb posyp dodatkową porcją ziół i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 50 minut do suchego patyczka.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia przed pokrojeniem na kromki. Chleb z powodzeniem możesz przechowywać 2 dni w suchym i szczelnym miejscu.
Ekspresowy chleb z mąki krupczatki w stylu staropolskim ze śliwkami i orzechami
- W misce połącz wszystkie suche składniki, pokrusz drożdże i dodaj pokrojone w paski śliwki oraz posiekane orzechy. Wlej ciepłą, lecz nie gorącą wodę i wymieszaj drewnianą łyżką.
- Miskę przykryj suchą ściereczką i odstaw na 20 minut, po tym czasie wymieszaj ponownie.
- Keksówkę o wymiarach 40x12 cm posmaruj oliwą i przełóż do niej ciasto. Masę wyrównaj szpatułką i odstaw na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Chleb posyp dodatkową porcją czarnuszki i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 50 minut do suchego patyczka.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia przed pokrojeniem na kromki. Chleb z powodzeniem możesz przechowywać 2 dni w suchym i szczelnym miejscu.
30 komentarzy
Super przepis idealny dla mnie bo ja jestem świetna w uśmiercaniu zakwasów 🙂 Zapisuję do wykorzystania.
Haha, ja właśnie też. Dlatego nawet się za nie nie biorę, chociaż chyba kiedyś w końcu będzie trzeba się nauczyć! 🙂
Wyglądają tak pysznie, że nie wiemy na który styl miałybyśmy się zdecydować 😀
Najlepiej upiec po prostu oba! 😀
Z bogactwem dodatków w środku – super 🙂
To tak zwany chleb na wypasie! 😀
Nie potrafię wybrać, który chleb podoba mi się bardziej, bo oba są wspaniałe! Marny ze mnie piekarz, dlatego doceniam też prostotę tego przepisu 🙂
Haha, ze mnie też! To jedyny chleb, jaki potrafię upiec 😛
Lubię takie chleby! No i jest szansa, że upiekę sama bo zakwas nie jest potrzebny 😉
To zdecydowanie najfajniejsza rzecz w tym przepisie! 😉
Świetny i niezwykle apetyczny chlebek 🙂
Bardzo dziękuję!
Cudowne,oba, wypróbuję z chęcią te przepisy.
Bardzo się cieszę i gorąco polecam 😉
Wygląda rewelacyjnie! Ja cały czas boję się spróbować upiec chleb;)
Ja też się właśnie boję! Ale z tym przepisem strachu nie ma – zawsze wychodzi 😉
Świetne chlebki, pysznie wyglądają 🙂
Bardzo dziękuję! 😉
Imponujące! 🙂 Obie wersje świetne 🙂
Cieszę się przeogromnie! 😉
Jednak domowy chleb zawsze przebije ten kupiony! Obydwa wydania prezentują się obłędnie 😉
Wiadomo! Wszystko, co domowe, jest najlepsze 😉
co zamiast rodzynek? mąż nie zniesie rodzynek w chlebie 🙂
Można zastąpić suszoną morelą, albo żurawiną ale jeśli je pominiesz też się nic nie stanie 😉
jest szansa żeby pominąć otręby?
Tak, można albo pominąć albo zastąpić na przykład płatkami owsianymi. Baza to pierwsze 5 składników; resztę można dowolnie modyfikować. 😉
Wreszcie zrobiłam! chleb jest pyszny i niewiarygodnie prosty
Super! 🙂 Prawda, że to chyba najprostszy chleb, jaki można zrobić? 😉
Cześć. Zrobiłem ciasto według przepisu. Jest płynące, lejące. Wydaje mi się, że wody 500ml jest za dużo. W moim domowym przepisie dla mąki pszennej żytniej + orkiszowej 500g wody było 350ml. Po przepisowym odpoczynku wkładam do piekarnika i zobaczymy co wyjdzie.
Cześć Tomek! Robię ten chleb już od lat i proporcje są jak najbardziej w porządku. Ciasto powinno być dość płynne, ponieważ mąka krupczatka mocno chłonie wodę; dodatkowo siemię lniane i len również. W przypadku innych mąk ten chleb się nie uda i wyjdzie zakalec. Po odpoczynku ciasto powinno zgęstnieć i przypominać śmietanę, ale nadal być lejące. Wierzę, że się uda. 😉