W moim domu keks jest obecny na bożonarodzeniowym stole od niepamiętnych czasów. Obok makowca i sernika zawsze znajdował ważne miejsce wśród świątecznych wypieków. Często pieczemy go również na Nowy Rok. Ulubionych przepisów na keks mamy kilka, jednak ten ucierany na maśle z dodatkiem wanilii nie ma sobie równych: smakuje jak najlepsze belgijskie ciasto maślane i pełen jest orzechów i suszonych owoców. Och tak, ich nie żałujemy! Powinno być ich więcej niż mąki — w końcu to ciasto na bogato i ma być ono ozdobą bożonarodzeniowego stołu!
SKŁADNIKI
Keks:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 1 laska wanilii
- 500 g bakalii*
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka łyżek wrzątku
Do dekoracji:
- suszone figi
- żurawina
- orzechy (włoskie, laskowe, migdały)
PRZYGOTOWANIE
Keks
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj na biały puch, następnie powoli dodawaj cukier, cały czas ucierając. Zacznij kolejno wbijać jajka, nie przerywając miksowania. Laskę wanilii przekrój na pół, wyjmij ziarenka i dodaj do utartej masy.
- Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem pudrem i bakaliami. Wymieszaj łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Keksówkę o wymiarach 12x26 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Wlej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez godzinę do suchego patyczka. Odstaw do przestudzenia.
Lukier
- Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku. Lukrem o konsystencji gęstej śmietany oblej wierzch keksa.
- Udekoruj kawałkami suszonych owoców i orzechami.
UWAGI
*Bakalie: W moim domu do keksa obowiązkowo zawsze dodaje się: orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, suszone śliwki, suszone figi, żurawinę, rodzynki i morele. Czasami dorzucamy również kandyzowane owoce, czy skórkę pomarańczową. Bakalie oczywiście możesz wybrać te, które lubisz najbardziej.
16 komentarzy
Nie wiem co napisać, aby wyrazić swój zachwyt. Wiec zachwycona będę patrzeć i milczeć:):):)
Dziękuję! Jest mi szalenie miło 🙂 Pomilczmy w takim razie razem 😉
Wow, ależ bogaty! Takiego keksa to ja rozumiem 😉
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
W końcu na Święta wszystko musi być na wypasie 😀
U mnie keks to również tradycja 🙂 Twój jest obłędny i to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu 🙂
Ślicznie dziękuję! :*
PS. Fajnie, że mamy podobną tradycję 😉
Wspanialy! Chetnie wyskubalabym te wszystkie orzechy i migdaly 🙂
Hahaha, też mam zawsze z tym problem! Uwielbiam skubać łakocie z wierzchu ciasta 😀
Keks idealny! Chętnie zjadłabym taką wersję:D
Polecam w tej sytuacji mój przepis 😉
Wygląda przepięknie. To naprawdę bardzo elegancki keks 😀
Ależ mi miło! Dzięki śliczne! 😉
Jak to mówią – ma bogate wnętrze! 😀 Pycha 😀
Dobrze powiedziane! ;D
Najlepszy keks jaki jadłam! ❤
Och jak miło! Bardzo się cieszę! ❤️