SKŁADNIKI
Masa makowa:
- 200 g niebieskiego maku
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kropli aromatu migdałowego
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 całe jajka
- 30 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 500 g tłustego twarogu
- 2 całe jajka
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
- ½ szklanki cukru
- ½ laski wanilii, bardzo drobno posiekanej (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Solony karmel:
- 100 g masła
- ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 100 ml kremówki 36 %
- kilka szczypt soli morskiej
PRZYGOTOWANIE
Masa makowa
- Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Do maku dodajemy bakalie, cukier oraz miód i wszystkie przyprawy. Mieszamy i próbujemy. Następnie wlewamy masło i wbijamy jajka. Masę dokładnie mieszamy.
Masa serowa
- Twaróg, jajka, jogurt grecki, cukier, wanilię oraz mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze i zmiksuj na gładko.
Pieczenie
Do każdej papilotki (o średnicy 5 cm) włóż 1 łyżkę masy makowej i zalej czubatą łyżką masy serowej, tak, aby wypełniła niemal całą papilotkę. Piecz 25-30 minut w 160°C, aż ser się zetnie.
Solony karmel
- Podczas pieczenia przygotuj solony karmel. Do rondelka wrzuć wszystkie składniki. Zagotuj, a następnie podgrzewaj przez około 10-15 minut aż sos zgęstnieje, a cukier zacznie się karmelizować. Na każdy serniczek wylej cienką warstwę karmelu i udekoruj orzechami pekan.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia. Dopiero wtedy papierki będą łatwo odchodziły, a ser otrzyma zwartą konsystencję.
Sesja zdjęciowa powstała specjalnie dla marki
10 komentarzy
Na takie kolejne wydanie mini serniczków jesteśmy jak najbardziej na tak 😀 <3
Cieszy mnie to niezmiernie! ?
Wspaniałe połączenie wszystkiego, co kojarzy mi się ze Świętami – w formie mini 🙂
Prawda? To całe Święta zamknięte w jednej babeczce! ? ? ?
Jak dla mnie to świetne zestawienie smaków 🙂 Makowa masa, wilgotny sernik i ten karmel <3 Niebo.
p.s. Gdzie zakupiłeś takie cudne talerze ? 🙂
Niebo w rzeczy samej! ?
A talerze są od nowej marki z wyposażeniem dla domu Homla. 😉
A czy tą masę makową można zastąpić gotową? Została mi i mogłabym wykorzystać 😉
Myślę, że tak, chociaż nigdy nie próbowałem gotowej, to wydaje mi się, że wystarczy dodać do niej jajka i powinno być w porządku 😉
Dzięki! W takim razie – do dzieła! 😉
Nie ma sprawy 😉 Mam nadzieję, że wyjdą Tobie doskonale 😉