SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych)
- 2 całe jajka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 300 ml ciepłego mleka
Masa makowa:
- 300 g niebieskiego maku
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kropli aromatu migdałowego
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 całe jajka
- 30 g rozpuszczonego masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki wrzątku
PRZYGOTOWANIE
Masa makowa
- Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Do maku dodajemy bakalie, cukier oraz miód i wszystkie przyprawy. Mieszamy i próbujemy. Następnie wlewamy masło i wbijamy jajka. Masę dokładnie mieszamy.
Zaczyn
- Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą dokładnie rozprowadzamy. Odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą.
Ciasto
- Do dużej misy wsypujemy pozostałą mąkę oraz cukier. Wbijamy jajka i wlewamy zaczyn oraz rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej masło.
- Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania powinien wynosić około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie i bardzo elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dolewamy więcej mleka. Odstawiamy do misy wysmarowanej olejem i przykrytej ściereczką na 1,5h do wyrośnięcia.
Formowanie i pieczenie
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy i krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto.
- Smarujemy całość masą makową, pozostawiając czyste boki. Zwijamy do środka jak na roladę. Nożem roladę przecinamy wzdłuż na pół, pozostawiając łączenie na jednym z końców. Następnie formujemy wieniec (okrągły warkocz), na końcu sklejając końcówki ciasta.
- Wieniec wkładamy do okrągłej formy o średnicy ok. 28-30 cm, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Lukrowanie
- Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotowujemy lukier. Smarujemy nim za pomocą pędzla jeszcze ciepłe ciasto. Górę wieńca posypujemy odrobiną suchego maku.
6 komentarzy
wygląda wspaniale 🙂
Dziękuję ?
Słuszna ilość maku w stosunku do ciasta,idealna równowaga,tak jak lubię:)))
Wiadomo! Maku nigdy nie za dużo ?
Imponujący:)
Bardzo dziękuję ?