Święta kojarzą mi się przede wszystkim z dwoma produktami: makiem i kapustą kiszoną. Wydaje mi się, że w żadnym polskim domu nie może ich zabraknąć podczas Bożego Narodzenia. Na słodkości z makiem przygotowałem dla Was 3 wyjątkowe przepisy — jednym już się podzieliłem, a kolejne dwa pojawią się w następnych dwóch tygodniach. Jednak z kapustą już bywa trochę gorzej, bo oprócz mało świątecznej surówki, tradycyjnego bigosu i pierogów nie znajduje ona w mojej kuchni zbyt wielu zastosowań. Dania z kapustą to zdecydowanie domena mojej babci i ja się do nich nie wtrącam, bo to dla mnie produkt równie kosmiczny, jak dla niej topinambur czy małże. Jednak niejako przez redakcję magazynu Kocioł zostałem przymuszony stworzyć danie z kapustą, bo to sztandarowy temat naszego zimowego numeru. Długo głowiąc się nad tym, co przygotować jakoś przyszła mi na myśl tarta (w końcu w ich przygotowywaniu jestem specjalistą!). Żeby nie było tak zwyczajnie, to przygotowałem ją na bezglutenowym spodzie z mąki kukurydzianej i ryżowej oraz dodałem sporo suszonych śliwek, których słodycz fajnie przełamuje smak. Myślę, że ta tarta z kapustą kiszoną może być świetnym daniem na wigilijny stół, dlatego postanowiłem dłużej nie czekać i już dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem. Może zagości i u Was wśród tradycyjnych 12 potraw? 😉

SKŁADNIKI
Kruche ciasto bezglutenowe:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki soli
- 1 całe jajko
- 120 g masła
Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 200 g suszonych śliwek
- 1 duża cebula
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- sól, czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto bezglutenowe
- Mąki wymieszaj w misce wraz z solą. Wbij jajko i posiekaj masło. Zagnieć ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj i pokryj nim formę na tartę.
- Wierzch przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Piecz 20 minut w 180ºC. Następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
Farsz z kapusty kiszonej
- Z kapusty kiszonej odciśnij sok (zostaw go na później). Kapustę umieść w garnku, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości. Odcedź, wystudź i odciśnij z nadmiaru wody.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć ziele angielskie oraz listki laurowe i zeszklij cebulę. Ziele wyjmij i wrzuć kapustę. Podsmaż ją chwilę, a następnie dodaj pokrojone w paski śliwki. Duś kilka minut, aż kapusta nabierze smaku śliwek. Możesz dolać w trakcie kilka łyżek pozostałego kwasu.
- Dopraw całość kminkiem, solą i pieprzem. Wyjmij listki laurowe, a farsz przełóż na upieczony spód. Tartę możesz ponownie zapiec, ale nie jest to konieczne. Podawaj z kubkiem czerwonego barszczu.
18 Comments
Bigos na kruchym cieście – jadłabym;)
Haha, w sumie trochę tak ?
Ostatnio zrobiłam podobną, zamiast śliwek były grzyby:-)
Też myślałem nad grzybami, ale akurat, gdy ją piekłem nie mogłem dorwać żadnych sensownych, więc koniec końców jest ze śliwkami ?
Fajna propozycja na święta! Nada się zamiast kapuchy z grochem 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pewnie! ?