Ten tort makowy z kremem marcepanowym to kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia. Pachnący migdałami i pomarańczami wprawia w cudowny nastrój. Delikatny biszkopt z makiem i bakaliami, nasączony pomarańczowym syropem i otulony kremem marcepanowym sprawi, że Wasze Święta będą wyjątkowe. Jego przygotowanie nie zabierze Wam dużo czasu, więc myślę, że spokojnie możecie go upiec w wolnej chwili między sernikiem, a makowcem. Gorąco polecam! 😉
SKŁADNIKI
Biszkopt makowy:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 50 mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki maku
- ½ szklanki posiekanych bakalii
Krem marcepanowy:
- 200 g marcepanu
- 200 g sera mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)
Syrop pomarańczowy:
- 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- kilka łyżek miodu
Dodatkowo:
- 50 g płatków migdałów
- tuzin kartofelków marcepanowych
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt makowy
- Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie zacznij powoli dosypywać cukier, cały czas miksując. Gdy otrzymasz lśniącą pianę, dodaj kolejno żółtka, nadal ubijając.
- Obie mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, makiem oraz drobno posiekanymi bakaliami. Suche składniki zacznij dodawać łyżka po łyżce do jajecznej piany, mieszając powoli łyżką. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 21-23 cm ze spodem pokrytym papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz 40 minut do suchego patyczka. Biszkopt wystudź w uchylonym piekarniku. Następnie nożem okrój brzegi i zdejmij obręcz tortownicy. Biszkopt podziel na 3 równe blaty.
Syrop pomarańczowy
- Sok zredukuj o połowę w patelni lub garnku o dużej powierzchni, gotując na małym ogniu. Pod koniec posłodź miodem.
Krem marcepanowy
- Marcepan zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Mascarpone zacznij ubijać, dodając stopniowo marcepan.
- Kremówkę ubij na sztywno w osobnym naczyniu, a następnie zacznij do niej dodawać łyżka po łyżce masę marcepanową, delikatnie ubijając. Na sam koniec możesz dodać odrobinę aromatu.
Przygotowanie tortu
- Na paterze ułóż pierwszy blat biszkoptu, nasącz go jedną trzecią syropu pomarańczowego i wyłóż część kremu. Przykryj kolejnym blatem i czynność powtórz.
- Na ostatni nasączony syropem i posmarowany kremem blat wysyp płatki migdałów. Całość ozdób marcepanowymi kartofelkami. Gotowy tort wstaw na kilka godzin do lodówki, a następnie podawaj.
Korzystając z okazji pragnę Wam życzyć Wesołych Świąt!
Niech będą pyszne, radosne i przepełnione miłością! Wszystkiego dobrego!
12 komentarzy
Super smaki. Pyszności!!!
Cieszy mnie to niezmiernie ?
Najbardziej lubimy patrzeć na takie torty w przekroju <3
Och tak, zdecydowanie wtedy wyglądają najbardziej kusząco ?
Rewelacyjny tort!
Spokojnych, rodzinnych i pysznych Swiat!
Dziękuję! Również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku ?
Pięknie wygląda!!<3
Dzięki Angie! ?
Genialny <3
Ślicznie dziękuję ☺
Pięknie wygląda i pewnie bosko smakował (choć ja sama za marcepanem nie przepadam)
Jeśli nie lubisz, to marcepan można śmiało zamienić mielonymi migdałami, albo w ogóle je pominąć i przełożyć po prostu bitą śmietaną ?