1,9K
Ta tarta chodziła za mną już od prawie roku. Kiedyś na Instagramie mignęło mi zdjęcie galette z persymoną i burakiem, a gdy już się zdecydowałem ją upiec, okazało się, że sezon na kaki dawno minął. Było mi bardzo przykro, bo wiedziałem, że to z pewnością musi być zgrany duet. No ale nic, cierpliwie poczekałem te kilka miesięcy i gdy nagle ujrzałem persymonę w promocji w sklepie dwójki braci, lampka w mojej głowie się zapaliła! W końcu będę mógł ją upiec! I powiem Wam, że warto było czekać, bo ta słodko-wytrawna tarta jest wspaniała. Dla przełamania smaku dorzuciłem trochę koziego sera, który akurat ostał mi się w lodówce i fajnie przełamał słodycz buraków i kaki. Mam tylko do Was jedną uwagę — nieważne, jak bardzo Wam się spieszy, dajcie ciastu kruchemu czas na schłodzenie się w lodówce, bo inaczej będzie wyglądało tak niezgrabnie, jak na moim zdjęciu. Jednak pośpiech w kuchni nie popłaca! 😉
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej (można użyć również innej)
- 150 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 50 ml zimnej wody
Nadzienie:
- 2 persymony (kaki)
- 3 buraki
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kawałeczek koziego twarogu
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę wymieszaj z solą, wbij 1 żółtko, dodaj posiekane masło i zacznij zagniatać ciasto. Z czasem zacznij dolewać powoli wodę. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie kaki i buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Schłodzone ciasto wyjmij, ułóż na papierze do pieczenia i rozwałkuj na duży okrąg. Na cieście ułóż na przemian plastry kaki i buraka, zostawiając ok. 5 cm margines. Górę posyp listkami tymianku i pokruszonym kozim serem. Następnie brzeg ciasta zawiń do środka, formując tartę i posmaruj je żółtkiem.
- Galette wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 40-50 minut, aż brzegi się zarumienią, a buraki zmiękną. Podawaj po lekkim przestudzeniu.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
6 komentarzy
Wygląda świetnie, tak rustykalnie:)
O taki efekt mi właśnie chodziło, więc się cieszę ☺
Pyszne połączenie smaków! Ser kozi na pewno świetnie dopełnia całość 🙂 I wcale nie jest "niezgrabna" – świetnie wygląda 😀
Oj, trochę jest. Nie jest to najładniejsza tarta, jaką upiekłem ?
Co jak co ale kaki z burakiem jeszcze nie jadłyśmy 😀
Ja też nie! Ale wiecie co? To zaskakująco zgrany duet ?