SKŁADNIKI
Krokiety:
- 4 kaszanki gryczane
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 cebula
- garść drobno posiekanej pietruszki
- 1 jajko
- ok. 100 g panko*
- olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
- sól, pieprz
Purée jabłkowe:
- 4 jabłka (najlepiej szara reneta)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki octu jabłkowego
- szczypta gałki muszkatołowej
Salsa:
- 2 słoiczki buraczków marynowanych w całości
- 3-4 duże ogórki kiszone
- 1 dojrzałe mango
- garść świeżo posiekanej pietruszki
- 2 łyżki musztardy francuskiej (z całą gorczycą)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ocet balsamiczny (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Purée jabłkowe
- Jabłka obierz i pokrój w cząstki. W rondelku rozgrzej masło i wrzuć jabłka. Zalej je octem i gotuj bardzo powoli na małym ogniu.
- Gdy staną się bardzo miękkie, zmiksuj je blenderem na purée. Dodaj miodu i odrobinę gałki.
Salsa z buraczków, mango i ogórków
- Ogórki obierz ze skórki i pokrój wraz z buraczkami w niedużą kostkę. Połącz ze sobą. Mango pokrój w taką samą kostkę, ale odstaw aż do samego podania.
- Przed podaniem wszystkie składniki połącz oraz dodaj miodu, pietruszki, octu i musztardy.
Krokiety
- Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy (lub masła klarowanego). Kaszanki pozbaw flaków i umieść w misce razem z cebulką i natką pietruszki. Dopraw musztardą, solą i pieprzem. Zagnieć ręką i uformuj elipsoidalne krokiety (jak na hiszpańskie croquetas).
- Przed samym podaniem rozgrzej w wysokim garnku lub frytkownicy tłuszcz. Jajko rozbełtaj widelcem. Krokiety obtaczaj kolejno w jajku, a następnie w panko i wrzucaj od razu na gorący olej. Smaż około 1 minutę, aż nabiorą brązowego koloru.
- Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj na jabłkowym purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych. Na talerzu możesz umieścić też kilka kropli octu balsamicznego.
UWAGI
*Panko to rodzaj japońskiej panierki. Można ją kupić w sklepach z żywnością azjatycką. Jeżeli jej nie dostaniesz, wykorzystaj tradycyjną tartą bułkę.
6 komentarzy
Bardzo ciekawe połączenie smaków 🙂
Cieszę się, że tak myślisz ?
I kto by pomyślał, że swojska kaszanka może przybrać tak wyszukaną formę:)
Jak widać czasami wystarczy odrobina fantazji ?
wow jaka fantazja. Zgadzam się z Jelką zwykła a jakże niezwykła kaszanka 🙂
Prawda? Czasami ze zwykłych rzeczy można wyczarować rzeczy niezwykłe ?